Norra koondise arst suusataja südame seiskumisest: ta oli hiljuti läbinud tervisekontrolli

Carl-Robert Puhm
Copy
Sondre Turvoll Fossli
Sondre Turvoll Fossli Foto: CARL SANDIN / imago/Bildbyran

Norra koondise suusasprinterit Sondre Turvoll Fosslit tabas esmaspäeval südamerike. Norra koondise arsti sõnul oli Fossli läbinud hiljuti südameuuringu, kus ohte ei leitud.

Norra koondise arsti Øystein Anderseni sõnul oli Fossli hiljuti läbinud iga-aastase südameuuringu.

«Kõik koondislased läbivad igal aastal meditsiiinilise ülevaatuse, kus neile teostatakse muuhulgas EKG (elektrokardiogramm). Lisaks selgitame välja, kas sportlasel on olnud südameprobleemidele viitavaid sümptomeid ning uurime ka perekonna ajaloo kohta. Fossli puhul me midagi ei avastanud,» ütles Andersen.

Eelmisel septembris südamerikke tõttu lahkunud suusataja Ida Eide surma järel on Norra alaliit pööranud suurt tähelepanu südameprobleemide diagnoosimisele. Ometi väidavad norralased, et Fossli puhul oli võimatu midagi ette näha.

«Südame seiskumist on raske diagnoosida. EKG ei näita kõiki võimalikke ohte. Fossli puhul ei leidnud me ühtki tegurit, mis seadnuks ta riskirühma. Võimatu on kõike leida, teatas Andersen.

26-aastast norralast tabas südamerike esmaspäeval autoga sõites. Mees sai õnneks kohest abi oma tüdruksõbralt ja mööda sõitnud jalgratturilt.

Norra suusakoondise arsti sõnul oli ülioluline, et Fossli kohest esmaabi sai. «Tõenäosus, et kiirabi juhtub selliste õnnetuste puhul lähedal olema, on väike. On väga tähtis, et inimesed teaksid, kuidas sellistel puhkudel inimest aidata. 

Tänaseks on Fossli seisund paranenud. Norralane viibib veel Oslo ülikooli haiglas uuringutel, kus arstid püüvad leida südameseiskuse põhjuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles