Sakslaste hüljatud täpsuslaskur: väikelinnast pärit poiss terroriseerib Inglismaa kõrgliiga väravavahte

Karl-Johannes Kõiv
Copy
Teemu Pukki Helsinki JK särgis.
Teemu Pukki Helsinki JK särgis. Foto: SCANPIX

«Uskumatu, millise värava lööb Teemu Pukki!» hõiskab Soome spordikommentaator mikrofoni. Sarnaselt temaga rõkkavad ka Helsinki JK staadionile kogunenud 10 200 pealtvaatajat, kes on tulnud vaatama kodumeeskonna ja ilmakuulsa Schalke jalgpalli Euroopa liiga play-off-kohtumist. Nüüd, kaheksa aastat hiljem võib tõdeda, et Saksamaa hiiu vastu löödud iluvärav sai toona 21-aastase mängumehe jaoks määravaks.

29-kordne Soome meisterklubi võitis esimese kohtumise 2:0, mõlemad väravad kanti Pukki nimele. Sakslased olid kaotusest šokeeritud, kuid samal ajal avaldas noore ründaja supermäng neile sügavalt muljet.

Nädal hiljem Saksamaal peetud kordusmängus oli tulemus vastupidine - Schalke staarid keerasid soomlased ümber sõrme ja võitsid 6:1. HJK auvärav kirjutati taas Pukki arvele.

Rohkemat polnud vaja - juba kuus päeva hiljem allkirjastas endine Sevilla noorteakadeemia kasvandik Gelsenkirchenis baseeruva tiimiga kolmeaastase lepingu. Sellega sai lendava soomlase legend alguse, kelle tapjainstinkti on tunda saanud ka Eesti jalgpallikoondis.

Probleemid paradiisis

Pukki siirdus uude klubisse suurte ootustega, kuid oli selge, et kodune Veikkausliiga pole Bundesligaga sugugi võrreldav. Rahanumbrid suuremad, kvaliteet kõrgem ja nimed kõlavamad - selle kõige vahele pidi mahtuma ligi 55 000 elanikuga väikelinnast Kotkast pärit paljulubav jalgpallur.

Kolm hooaega, 47 mängu ja 8 väravat hiljem oli selge, et soomlasele staažika ajalooga Schalkes kohta ei jätku. Hollandlasest ründepartner Klaas-Jan Huntelaar ei jätnud soomlasele võimalustki, sest sai sama perioodi vältel kirja 104 kohtumist ja 78 väravat.

Karjääri esimene valus mats oli käes ja tänaseks 74 korral Soome rahvuskoondist esindanud täht pidi asjad kokku pakkima. Uueks sihtkohaks oli nüüd eestlastelegi tuttav Glasgow Celtic, kus sarnaselt Schalkega painas Pukkit vormikõver.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Champions! #celtic #playoffparta

A post shared by Teemu Pukki (@elpugi) on

Jumal on aeglane, kuid õiglane!

Ebaõnnestunud perioodid Saksamaal ja Šotimaal saatsid Pukki lõpuks nõrgemasse Taani liigasse, tema uueks leivaisaks sai Kopenhaageni Brøndby.

Neli hooaega olid fööniksi kombel tuhast tõusmiseks piisavad. Koos mänguaja ja treeneri usaldusega hakkasid tulema ka väravad. Ometi ei viitand miski sellele, et kunagisest tulevikulootusest võiks saada Inglismaa jalgpalliliigade üks ohtlikumaid ründajaid. Kuid võta näpust - täpselt nii läks.

Eelmisel suvel sai Pukkist vabaagent. Taanlased pakkusid mehele küll lepingupikendust, kuid pooled ei jõudnud kokkuleppele.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Great victory!???? glad to be part of this team! #100games

A post shared by Teemu Pukki (@elpugi) on

Merikotkas kanaarilinnu nahas

Eelmise aasta juuni viimasel päeval teatas Norwich City, et meeskonna suve kolmandaks täienduseks saab Teemu Pukki. Kanaarilindude hüüdnime kandev vutitiim sai soomlase täiesti tasuta. Pisut rohkem kui aasta hiljem võivad sealse klubi bossid julgelt vastu rinda taguda ja öelda, et tegemist oli elu parima diiliga.

2018/19 hooajal kanti Inglismaa esiliigas Pukki nimele 43 mängu ja 29 väravat, mis tegi temast sarja suurima väravaküti. Lisaks suurepärasele individuaalsele saavutusele aitas ta Norwichi Premier League'i.

Tuleb välja, et nüüdseks 29-aastane äss jätkab sealt, kust viimati pooleli jäi. Kahe esimese vooruga on ta enda arvele kogunud lausa neli kolli (tegi nädalavahetusel Newcastle'i vastu kübaratriki) ning jagab väravalööjate edetabelis koos Manchester City superstaari Raheem Sterlinguga esikohta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

WOW...? what a day! Amazing performance from everyone??

A post shared by Teemu Pukki (@elpugi) on

Rekordeid nihutav statistika

Lisaks suurele hulgale väravatele kirjutab Teemu Pukki hoolsalt meie põhjanaabrite ajalooraamatut ümber:

  • Pukki on alles neljas Norwichi mängija, kes löönud Inglismaa kõrgliigas ühes mängus kolm väravat. Enne teda sai samasuguse tembuga hakkama Efan Ekoku 1993. aastal.
  • Pukki on Mikael Forsselli kõrvalt teine soomlane, kes Inglismaal kübaratriki teinud.
  • Sel aastal sai temast 13. soomlane, kes Premier League'is jala valgeks saanud. Viimati suutis värava lüüa 2008. aastal Sami Hyypiä.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles