Magnus Kirdil ja Ksenija Baltal on täna Pärnu Rannastaadionil mängus kõrged panused

Postimees Sport
Copy
Magnus Kirt.
Magnus Kirt. Foto: Tairo Lutter

Täna toimuv rahvusvaheline Pärnu Rannastaadioni Kergejõustikuõhtu saab olema intriigidest tulvil.

Meeste odaviskes asub maailma edetabelijuht ja Eesti rekordimees Magnus Kirt jahtima naaberriikide rekordeid, mille ületamisega kaasneks Eestis enneolematu preemiasumma. Eesti mees juhib juhib küll tänavust maailma edetabelit, aga meie naabrite odaviske rekordid on paremad kui Kirdi poolt tänavu visatud 90.61. Läti rekordi 90.73 viskas Vadims Vasilevskis 2007. aastal Tallinnas, Venemaa rekord on Sergei Makarovi 92.61 ja Soome rekordimees Aki Parviainen on tulemusega 93.09 maailma läbi aegade neljas odaviskaja. Pärnu võistluse korraldajad on välja pannud maailma mainekaima kergejõustikusarja teemantliiga etapivõidu honorari suuruse motivatsioonipreemia (10 000 USD), kui Kirt täna Läti rekordist jagu saab. Kui oda lendab kaugemale, kui Venemaa tippmark, siis on preemia sellest poole suurem ja Soome rekordile tuule alla tegemise korral see koguni kolmekordistub.

Magnus Kirdil tuleb kodupubliku ees ka võidu nimel pingutada, sest Pärnus on kohal maailmameister ja olümpiapronks Vitezslav Vezely Tšehhist (isiklik rekord 88.34), kelle treeneriks on maailmarekordimees  Jan Železny. Kõrgesse mängu püüavad sekkuda Läti 80-meetrimees Patriks Gailums (81.91), kaks aastat tagasi Pärnus oma rekordi püstitanud Valgevene meister Pavel Mialeška (85.01) ja Tanel Laanmäe (85.04).

Naiste kaugushüppes soovib Eesti rekordiomanik Ksenija Balta (rekord 6.87) Pärnu publiku kaasabil ületada Doha maailmameistrivõistluste normatiivi 6.72. Kümme sentimeetrit enam (6.82) tähendaks juba ka Tokyo olümpianormi alistamist, mis tagaks olümpiaks valmistumiseks ettenähtud igakuised toetussummad. Balta normijahile aitavad Pärnus kaasa Mara Griva Lätist (isiklik rekord 6.59) ja Eesti kuuemeetrinaised Tähti Alver (6.36), Aet Laurik (6.33), Merilyn Uudmäe (6.28) ja Õilme Võro (6.00).

Meeste kettaheites tuleb Rio olümpia neljandal mehel Martin Kupperil (isiklik rekord 66.67) esikoha eest võidelda tänavuses maailma edetabelis viiendal kohal asuva norralase Ola Stunes Isenega (67.78). Meeste kuulitõukes võtab Eesti rekordimees Kristo Galeta sihikule uue Eesti rekordi ja 21-meetri piiri ületamise. Tasavägist ja kõrgetasemelist heitlust ja rünnakuid Pärnu Rannastaadioni rekorditele näeb täna kõigil kavasolevatel võistlusaladel.

Avatseremoonia on täna kell 15.45. Naiste kaugushüpe on kavas kell 16.40, meeste odavise algab kell 17.50.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles