Rait Ratasepp stardib kahekordse ultratriatloni maailmameistrivõistlustel

Postimees Sport
Copy
Rait Ratasepp
Rait Ratasepp Foto: Virge Ratasepp

Ultratriatleet Rait Ratasepp lisas oma 40-kordse ultratriatloni eelsesse treeningperioodi veel ühe võistluse - Leedus Panevėžyses toimuva kahekordse ultratriatloni maailmameistrivõistluse, mille start on homme 30. augustil.

Kuigi Ratasepp on stardis kui kahekordse ultratriatloni maailmarekordi tiitli hoidja, siis ühtegi maailmameistritiitlit tal veel ette näidata ei ole. Maailmameistrivõistlustelt on Ratasepal ette näidata kaks hõbemedalit. Hiljemalt laupäeva varahommikuks on selge, kellest saab kahekordse ultratriatloni maailmameister.

Panevėžys ei ole Ratasepale võõras. Viimati osales ta seal kahekordse ultratriatloni MK-etapil 2015. aastal. Siis õnnestus see tal ajaga 22:34.46 võita. Nüüd on aga Ratasepa sportlik ettevalmistus teinud tohutu hüppe ning mehe finišiajad viidud uuele tasemele. Juunis toimunud kahekordse ultratriatloni MK-etapil läbis Ratasepp 7,6 km vees, 360 km rattal ja 84,4 km joostes ajaga 19:42.57, mis ühtlasi tähistas ka kahekordse ultratriatloni maailmarekordit. Ka sel korral on Ratasepa eesmärk anda võistlusel endast parim ning alistada 20 tunni piir.

Ratasepa jaoks on võistlusel edasiviivaks jõuks konkurents, kes on sel korral väga tugev. «Võistlusele on end kirja pannud poolakas Robert Karaś, taanlane Michael Plahn, prantslane Arnaud Selukov, taanlane Jesper Madsen ja poolakas Adam Sulowski. Lisaks võib alati olla uustulijaid, kes oma sportliku sooritusega üllatavad,» rääkis Ratasepp.

Ratasepp lisas, et enamus nimetatutest peaks temast kiiremad ujujad olema: «Seega olen tagaajaja rollis ja see sobib mulle. Loodan juba rattasõiduga eesolijatega vahesid vähendada, et jooksudistantsil oma paremus maksma panna.»

7,6 km ujumine toimub Panevėžyse järves. Ujutakse kümme 760 meetrist ringi. Ujumine toimub stiilis «Australian exit» ehk iga ringi järel peavad võistlejad järvest välja tulema, ületama ajavõtujoone ning alles siis uuele ringile minema.

360 km ratast sõidetakse 3,1 km ringil. Distantsi läbimiseks tuleb sportlastel teha 116 ringi. 

84,4 km jooks toimub peamiselt ümber Panevėžyse järve ja selle lähiümbruses. 1,64 km ringi peavad sportlased läbima 52 korda.

Panevėžyses toimuv MM on Ratasepa kolmas võistlus sellel suvel. Lisaks Saksamaa kahekordsele ultratriatlonile läbis läbis Ratasepp juulis Austrias viiekordse ultratriatloni. 19 km ujumise, 900 km rattadistantsi ja 211 km jooksuks kulus tal aega 72:55.29. Sellega purustas Ratasepp küll 2005. aastast püsinud maailmarekordi, ent jäi alla samal võistlusel osalenud Richard Jungile, kes sai ajaga 71:07.24 enda nimele viiekordse ultratriatloni maailmarekordi tiitli.

28. septembril stardib Ratasepp hooaja põhikatsumusel, 40-kordsel ultratriatlonil Fuerteventural. Katsumusel ujub ta 152 km, sõidab rattal 7200 km ja jookseb 1688 km. Distants tuleb kokku, kui ta läbib 40 järjestikusel päeval 3,8 km vees, 180 km rattal ja jookseb maratoni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles