Novosjolov loobus vehklemismeeskonna peatreeneri kohast, kolmeks kuuks asub ametisse Nelis

Ville Arike
, reporter
Copy
Niimoodi rõõmustasid Nikolai Novosjolov ja Eesti meeskond juunikuus Düsseldorfis peetud EMil pärast võitu Prantsusmaa üle.
Niimoodi rõõmustasid Nikolai Novosjolov ja Eesti meeskond juunikuus Düsseldorfis peetud EMil pärast võitu Prantsusmaa üle. Foto: Ville Arike

Eesti epeevehklemise meeskonna peatreener Nikolai Novosjolov astus ametist tagasi, tema ajutiseks järglaseks saab varemgi sama ametit pidanud Peeter Nelis.

Kaks aastat tagasi EM-medaliga Eesti Olümpiakomitee palgale saanud vehklemismeeskonnale tähendasid tänavused EM ja MM laias laastus elu ja surma küsimust. Paraku ei tähendanud Euroopa meistrivõistluste neljaski koht rahastamiskriteeriumi täitmist. C-kategooria toetuse sai EOK siiski eraldada.

Mullu sügisel peatreeneriks kinnitatud Novosjolov põhjendas Postimehega vesteldes tagasiastumist asjaoluga, et ta ei suutnud meeskonnale tagada edasist finantseerimist ja ta ei pea seetõttu õigeks peatreenerina jätkuvalt palga vastu võtmist.

Teisalt jätkab ta ise sportlasena püüdmist kohta Tokyo olümpiamängudel. Kui Eesti meeskonnal ei õnnestu sinna saada, läheb individuaalkoha eest võitluseks mitte ainult välismaiste konkurentidega, vaid ka riigisiseselt, sest rohkem kui üks meessoost epeevehkleja sel juhul Tokyosse ei pääseks. Olümpiakohta ihkab kindlasti ka Sten Priinits.

Novosjolov istus juulis MM-linnas Budapestis päev pärast meeskonnavõistluse lõppu siinkirjutajaga pikemalt maha ning ta tunnistas, et oli juba tolleks hetkeks sisemiselt langetanud otsuse loobuda peatreeneri kohast. Vehklemisliidu juhti Margus Hansonit teavitas ta sellest augusti alguses.

Hansoni sõnul sai üleeilsel juhatuse koosolekul arutada juba seda, kuidas edasi minna. «Leidsime kiire lahenduse, jõudsime kokkuleppele Peeter Nelisega, kes juhendas meeskonda ka enne Novosjolovit. Ta on Kristina Kuuse treener, kuid järgmine MK-etapp sobib ajaliselt nõnda, et ta saab ka mehi juhendada,» rääkis Hanson.

Naised võistlevad MK-sarjas järgmisena novembri alguses Tallinnas, mehed aga mõni nädal hiljem Bernis. Alajuhi sõnul ongi Nelisega praegu töö kokku lepitud sisuliselt Berni-võistluse lõpuni.

«Uuel aastal hakkavad MK-etapid kattuma, naiste ja meeste võistlused toimuvad ühel ja samal ajal erinevates kohtades. Nelis peab jätkama tööd Kuusega. Samas ongi Berni etapp meeskonna olümpiavõimaluste säilimise suhtes paljuski otsustav. Jõuda tuleb poolfinaali, isegi esikolmikusse,» nentis Hanson.

Vehklemisliidu president leiab tagantjärele, et mullune meeskonna peatreeneri ameti usaldamine Novosjolovile oli õige otsus. «Nii tema ise kui ka ala juhtkond olime kindlad, et ta on treeneriameti kõrvalt võimeline ise tiitlivõistlustel vehklema. Kahjuks osutus see teda tabanud trauma tõttu võimatuks. Novosjolov küll ütles, et eesmärgid jäid täitmata, kuid mina pean tänavuse koosseisuga EMil saadud neljandat kohta väga heaks tulemuseks.»

Novosjolovi selle peatreenerietapi säravaimaks saavutuseks jäi mõistagi juunis Saksamaal peetud EMil saadud võit ala suurriigi Prantsusmaa üle, mis sillutas tee hilisemale poolfinaali jõudmisele.

Hanson märkis, et Novosjolovi otsusele aitas kaasa ka sportlik pool - ta saab sajaprotsendiliselt keskenduda olümpiakoha eest võitlemisele. Küünarnukivigastuse küüsis olev Novosjolov ütles, et ta pole endiselt veel saanud vehelda ega tea täpselt, millal see võimalikuks osutub. Hanson loodab, et meeskonna liider on kahe ja poole kuu pärast, Berni-etapiks rivis.

Alajuht rõhutas: «Raha jäi vähemaks, meeskonna liikmete keskmine vanus on kõrge. Kuid käesoleva olümpiatsükliga ei tohi kõik lõppeda, epeemeeskond peab jääma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles