Dimitrovist sai viimase 28 aasta madalaima edetabelikohaga poolfinalist

Toimetas Indrek Raudkivi
Copy
Grigor Dimitrov alistas US Openil Federeri enda ning jõudis karjääri kolmandasse Suure slämmi poolfinaali.
Grigor Dimitrov alistas US Openil Federeri enda ning jõudis karjääri kolmandasse Suure slämmi poolfinaali. Foto: Danielle Parhizkaran / USA TODAY Sports/Scanpix

Grigor Dimitrov sundis täna öösel US Openi tenniseturniiri veerandfinaalis viiesetilises mängus alistuma 20-kordse suure slämmi turniiri võitja Roger Federeri 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2. Ühtlasi sai bulgaarlasest viimase 28 aasta madalama edetabelikohaga mängija, kes US Openi poolfinaali jõudnud.

Poolfinaalis kohtub ta teise šveitslase, Stan Wawrinka välja lülitanud venelase, maailma edetabelis viiendal positsioonil oleva Daniil Medevedeviga.

Maailma edetabelis 78. kohta hoidev Dimitrov oli enne läinudöist matši kaotanud Federerile kõik eelnevad seitse omavahelist kohtumist.

«Olen lihtsalt õnnelik,» ütles Dimitrov.  «Ainus asi, mida ma endale mängu jooksul kordasin oli, et püüa mängus püsida. Füüsiline vorm on mul päris hea. Ma tegin mõned väga rasked löögid, mida tavaliselt ära lüüa ei õnnestu.»

Dimitrovi jaoks on see esimene US Openi poolfinaal. Varem on ta suurel slämmil poolfinaali jõudnud kahel korral – Wimbledonis 2014 ja 2017. aastal Austraalia lahtistel meistrivõistlustel.

Pärast seda kui Jimmy Connors murdis end 1991. aastal poolfinaali pole New Yorgis nii madala asetusega mängija nelja parema hulka jõudnud. Connors sai toona turniirile wild cardiga ja omas ATP edetabelis 174. kohta.  

Suurel slämmil mängis end viimati madalama kui 70. edetabelikohaga mängija poolfinaali 2008. aastal Wimbledonis, kui 94. postisioonil olnud sakslane Rainer Schüttler alistas veerandfinaalis Arnaud Clement`ning kaotas poolfinaalis hilisemale tšempionile Rafael Nadalile.

Viiekordne US Openi tiitlivõitja Federer, kes pole pärast 2008. aastat Flushing Meadowsil võidukarikale suud andnud, kruiisis kindlalt 29 minutiga läbi esimese seti ja tundus, et Dimitrov ei kujuta talle mingit ohtu, kuni Dimitrov murdis neljanda seti esimese geimi.

Federeril oli sama seti 10. geimis veel viis murdepalli, kuid bulgaarlane hoidis siiski oma servi.  

«Võitja on see, kes on viiest setist parem. Sellises formaadis võib kõike juhtuda,» rääkis Dimitrov.

Kuigi Federeri vaevas ülaselja vigastus ning ta võttis ka meditsiinilise pausi, oli legend lõpuni džentelmen: «See on Grigori hetk, minu seljahädaga pole siin midagi pistimist.»

Otsustavas setis murdis Dimitrov kahel korral Federeri servi ja läks 4:0 ette. 38-aastasel šveitslane enam sellele vastust ei leidnud ning langes kolme tunni 12 minutiga, tehes enda kohta uskumatud 61 lihtviga.

«Pole viga. Nii see käib,» sõnas Federer. «Andsin oma parima, võitlesin kogu hingest, nii see lihtsalt on.»

Federerist oleks saanud vanim US Openi poolfinalist pärast Jimmy Connorsit, kes 1991. aastal nelja parema sekka jõudes oli 39-aastane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles