Laskesuusapere leinab: Fourcade’i, Bjørndaleni ja teiste järelhüüded kolmekordsele olümpiavõitjale (2)

Postimees Sport
Copy
Halvard Hanevold – alati rõõmsameelne.
Halvard Hanevold – alati rõõmsameelne. Foto: imago sportfotodienst / imago/Kosecki

3. septembril 2019 suri 49-aastasena kolmekordne laskesuusatamise olümpiavõitja Halvard Hanevold. Laskesuusapere on mõistagi leinas: paljud praegused ja endised laskesuusatajad meenutavad norralast heade sõnadega.

Martin Fourcade (Prantsusmaa): «Ta oli esimene laskesuusatäht, kelle ma oma esimesel MK-etapil ära tundsin. Ta oli alati rõõmsameelne. Uskumatu sportlane briljantse peaga. Kõik minu mõtted on Sandra (Halvard Hanevoldi kanadalannast abikaasa) ja tema perekonnaga.»

Ole Einar Bjørndalen, endine koondisekaaslane: «Ma mäletan kõige paremini meie sõprust. Ma sain sind alati usalda, igas olukorras. Sõna oli sõna. Sa tegid alati seda, mida ütlesid. Sa olid suurepärane inimene.»

Emil Hegle Svendsen, endine koondisekaaslane: «Halvard, sa olid suurepärane meeskonnakaaslane ja eeskuju. On kurb, et lahkusid meie seast. Puhka rahus, mu sõber.»

Anton Šipulin (Venemaa): «Olen sügavalt kurb, mis juhtus Halvard Hanevoldiga. Kui ma olin noor, siis ta oli minu eeskuju. 2010. aastal oli minul kui noorel poisil au temaga koos Vancouveri olümpiamängudel võistelda.»

Björn Ferry (Rootsi): «Ta oli suurepärane sportlane, aga ka hea sõber. See on traagiline. Ta oli maailma tipus, võitis palju medaleid, aga lõppude lõpuks jäi ikka Bjørndaleni varju. Halvard Hanevoldi kohta pole midagi halba öelda.» 

Margus Ader (Eesti): «Lahkus üks suurimaid! Alles nädal tagasi kommenteeris Halvard Martin Fourcade festivalil võistlust... Östersundi MMil jagus teda igale poole, olles NRK kommentaator. Ta oli ikka rajal, tiirus ja kabiinis, ikka suusad nurgas ja suusasaapad jalas. Imetlesin seda meest rajal ja raja kõrval! Uskumatult töökas, järjekindel, südamlik inimene! Head teed minna, Ämblikmees! Eestimaa spordisõbrad mäletavad sind alati!»

* * *

Halvard Hanevold (3. detsember 1969 – 3. september 2019) tuli esimest korda olümpiavõitjaks Naganos 1998, kui võitis eraldistardist sõidu. Salt Lake Citys 2002 ja Vancouveris 2010 kuulus ta kuldmedali võitnud Norra teatenelikusse. Kokku võitis Hanevold olümpiamängudelt kuus medalit (kolm kulda, kaks hõbedat, ühe pronksi)

Maailmameistrivõistlustel astus Hanevold pjedestaalile 16 korda (viis kulda, seitse hõbedat, neli pronksi). Kui neli esikohta saavutas ta meeskonna koosseisus, siis ainsa individuaalkulla teenis norralane Hantõ-Mansiiskis 2003, kui võitis eraldistardist sõidu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles