7 põnevat jalgpallurit, kellel Meistrite liigas silm peal hoida

Kris Ilves
, reporter
Copy
Portugali jalgpallitalent Joao Felix siirdus suvel kopsaka summa eest Madridi Atleticosse.
Portugali jalgpallitalent Joao Felix siirdus suvel kopsaka summa eest Madridi Atleticosse. Foto: Manu Reino / ZUMAPRESS.com

Tänavusel Euroopa jalgpalli Meistrite liiga alagrupiturniiril osaleb 32 meeskonda, kelle ridades saavad võimaluse ennast tõestada sajad jalgpallurid. Maailma tugevaimas klubisarjas väljakule pääsemine ja seal säramine on paljude (noorte) mängijate unistus.

Möödunud suvel ei toimunud suuri jalgpallipidusid nagu näiteks EM või MM, mis tavaliselt toovad inimesed televiisorite ette. Aafrika ja Ameerika meistrivõistlused küll toimusid, aga üldjuhul ei pälvi need samasugust tähelepanu. Tiitlivõistlustel esile kerkinud mängijad on alati sellele järgneval hooajal luubi all, kuid seekord on olukord erinev.

Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar, Kylian Mbappe, Eden Hazard, Harry Kane, Mohamed Salah, Raheem Sterling, Kevin De Bruyne, Toni Kroos, Sergio Ramos, Virgil van Dijk, Raphael Varane, Alisson Becker, Thibaut Courtois ja paljud teised on mängijad, keda ei pea laiemale üldsusele tutvustama. Kuid tegelikult on Meistrite liigas hulganisti jalgpallureid, kes pole sedavõrd tuntud, aga kellel tasuks silm peal hoida.

HOUSSEM AOUAR (21), LYONI OLYMPIQUE

11-aastasena Lyoni Olympique’i noorteakadeemiaga liitunud Houssem Aouar on Alžeeria juurtega, aga Prantsusmaa kodakondne. Tema eeskujud on Juninho ja Zinedine Zidane, kes on samuti Alžeeria päritolu. Aouar sõlmis esimese profilepingu Lyoniga kolme aasta eest ja nüüdseks on ta esindusmeeskonna tuum – mitmekülgne ründav poolkaitsja, kes mängib vastavalt vajadusele ükskõik millisel positsioonil keskväljal. Tal on suurepärane tehniline pagas ja oskus hoida keerulistes olukordades pea külm – iga treeneri unistus. Aouari talendile on silma peale pannud ka Manchester City peatreener Pep Guardiola: «Ta on väga hea mängija. Ta on alati palliga rahulik ja suurepärase tehnikaga. Uskumatu mängija!»

Houssem Aouar.
Houssem Aouar. Foto: EMMANUEL FOUDROT / REUTERS

NICOLO BARELLA (22), MILANO INTER

Cagliaris sündinud keskpoolkaitsja Nicolo Barella teeb esimese sammu suure jalgpalli poole, asudes Milano Interi ridades karikaid jahtima. Eelmisel hooajal Cagliaris Ragnar Klavani meeskonnakaaslane olnud Barella on jalgpallikeeles ehtne kastist kasti mängija, suurepärane vasturünnakute alustaja ja söödumeister. Kaks korda Itaalia parimaks noormängijaks nimetatud Barellat on teiste seas ülistanud ka kohalikud legendid Andrea Pirlo ja Alessandro Del Piero. Itaalia ajaleht La Gazzetta dello Sport on Barellat võrrelnud Steven Gerrardiga, kirjeldades teda mängijana, kes on hea tehnika, platsinägemise ja vastupidavusega ning hoolimata lühikesest kasvust ka tugeva kehaehitusega.

Nicolo Barella.
Nicolo Barella. Foto: Claudio Grassi/Lapresse / ZUMAPRESS.com

JOAO FELIX (19), MADRIDI ATLETICO

Portugali jalgpalli tulevikulootus Joao Felix sõlmis läinud suvel Madridi Atleticoga seitsme aasta pikkuse lepingu, hispaanlased maksid Lissaboni Benficale umbkaudu 125 miljonit eurot. Pöörane summa – nüüd oodatakse ründajalt tegusid. Hooajaeelsetes kontrollmängudes kolm väravat ja neli resultatiivset söötu kirja saanud Felix peab võimalikult ruttu astuma saabastesse, mida kandis kisa-käraga Barcelonasse liikunud Antoine Griezmann. Annet ja töötahet on Felixil tohutult, aga kas ta tuleb õlgadele langenud koorma kandmisega toime, on omaette küsimus. Kylian Mbappe on lühikese ajaga Pariisi Saint-Germainis ulmelise hinnasedeli välja mänginud, Felixi ülesanne on nüüd sama teha Hispaanias.

Joao Felix.
Joao Felix. Foto: BENJAMIN CREMEL / AFP

KAI HAVERTZ (20), LEVERKUSENI BAYER

Pole saladus, et Saksamaa on suur talendivabrik. Üheks säravaimaks mängijaks saab nimetada Leverkuseni Bayeris juba aastaid mängivat Kai Havertzit. 20-aastane poolkaitsja on hoolimata noorusest pallinud sealses Bundesligas ligi sada kohtumist, olles Leverkuseni edu saladus. Eelmisel hooajal oli Havertz Bundesligas Leverkuseni parim väravakütt – tema arvele kogunes 17 tabamust, mis andis väravalööjate edetabelis kolmanda koha. Eespool olid Robert Lewandowski (22, Müncheni Bayern) ja Paco Alcacer (18, Dortmundi Borussia). Havertzi suurim trump pallimurul on mitmekülgsus. Ta lööb väravaid nii parema kui ka vasaku jalaga, aga sahistab võrku ka peaga.

Kai Havertz.
Kai Havertz. Foto: Kolvenbach/Mirafoto / imago images / Kolvenbach

TANGUY NDOMBELE (22), TOTTENHAM HOTSPUR

Kahel eelmisel hooajal Houssem Aouariga Lyoni Olympique’i keskvälja kontroll all hoidnud Tanguy Ndombele lahkus sel suvel Prantsusmaalt Inglismaale. Kongo juurtega prantslase tähelend on olnud märksa kiirem. Paralleele saab tuua praegu Londoni Chelseas palliva N’Golo Kantega – mõlemad mehed on lühikese ajaga Prantsusmaa madalamatest liigadest hüpanud maailma tippklubisse ja rahvuskoondisesse. Tottenhamis on Ndombele teeninud peatreener Mauricio Pochettino usalduse, kuid minna on pikk tee. Pochettino: «Tal on palju arenemisruumi, siiani on ta näidanud 30–40 protsenti oma potentsiaalist.»

Tanguy Ndombele.
Tanguy Ndombele. Foto: NEIL HALL / EPA

MILAN ŠKRINIAR (24), MILANO INTER

Martin Škrtel (34) ja Marek Hamšik (32) on sel sajandil olnud Slovakkia jalgpalli suurnimed, kuigi mõlemal on hiilgeajad ilmselt möödas ja eluaastaid turjal omajagu. Muretsemiseks pole aga põhjust, sest pead tõstab Milano Interi 24-aastane keskkaitsja Milan Škriniar, kellel on suurepärased liidriomadused ja teda hinnatakse praegugi mitmes aspektis maailma paremate hulka. Škriniar on suurepärase positsioonivalikuga, tugev õhuvõitleja ja enesekindel üks-üks olukordades. Ehk tal on olemas kõik omadused, mis teevad jalgpallurist klassiga keskkaitsja. Liverpoolil on Virgil van Dijk, aga Milano Interil Milan Škriniar.

Milan Škriniar.
Milan Škriniar. Foto: MIGUEL MEDINA / AFP

TAMMY ABRAHAM (21), LONDONI CHELSEA

Eelmisel hooajal laenulepingu alusel Inglismaa esiliigas mänginud ja 25 (!) tabamusega Aston Villa kõrgseltskonda aidanud ründaja Tammy Abraham saab sedapuhku end proovile panna Londoni Chelseas. Aga tal tuleb mänguaja nimel heidelda eelkõige Oliver Giroud’ ja Michy Batshuayiga. Kui selle kadalipu läbib 21-aastane inglane eeskujulikult, on tulevik talle helge. UEFA superkarikafinaalis Liverpooliga teenis Abraham lisaajal Chelseale penalti, mille meeskonnakaaslane väravaks realiseeris. Hilisemas penaltiseerias oli üks lööja ka Abraham, kuid skandaalse penalti tõrjus Liverpooli puurilukk Adrian.

Tammy Abraham.
Tammy Abraham. Foto: James Wilson / Sportimage/PA Images
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles