Eesti jalgpalliametnikud suurel areenil

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Veiko Soo on liigade arendusosakonna juhataja.
Veiko Soo on liigade arendusosakonna juhataja. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kuigi jalgpalli Meistrite liiga palliplatsil eestlasi tänavu ei näe, on meie kaasmaalastel nii mõnelgi mängul suur roll. Jutt käib eestlastest jalgpalliametnikest.

Järgmiseks kaheks aastaks kinnitas Euroopa jalgpalliliit UEFA ametisse üheksa eestlast, keda saab määrata UEFA klubisarjade mängudele ja koondiste kohtumistele delegaadiks või kohtunike vaatlejaks. 

Esmalt delegaatidest. Tegu on vastaval mängul UEFA kõrgeima esindajaga, kelle ülesanne on tagada matši sujuv läbiviimine vastavalt reeglitele ja koostada ülevaade kõigist korralduslikest asjadest. 

Mängupäeval teeb ta koosoleku, mille käigus vaadatakse üle väljak ja korratakse turvaprotseduure, räägitakse, kui palju fänne on oodata, kui suur on korrarikkumiste oht ning mida teha, kui asi käest läheb. Mängule, kus on suur korrarikkumiste oht, määratakse eraldi turvaametnik, kes turvab mängu koos politseiga süvitsi.

Teiste ülesannete kõrval on oluline delegaadi kirjutatud raport. Kui raportis on välja toodud suured puudujäägid, võib UEFA selle põhjal algatada distsiplinaarmenetluse. Otsustusvõim on  delegaadil suur, sest teatud tingimustel on tal võimalik mäng ka ära jätta. 

Millistel mängudel Eesti delegaate tänavu näha saab, selgub umbes kaks nädalat enne konkreetset kohtumist.

Et delegaadiks saada, tuleb alaliidul esmalt UEFA-le esitada oma kandidaat. Seejärel algab Šveitis peakontoris koolitus, kus mängitakse läbi kõikvõimalikud situatsioonid, millega delegaat silmitsi võiks seista. Järgneb praktika, kus kandidaat on ametis esmalt töövarjuna, seejärel mentoriga ning siis juba iseseisvalt. 

Eestlastest ametnikke näeme tänavu Meistrite liigas tõenäoliselt ka kohtunike vaatleja rollis. Lisaks kohtunike otsuste hindamisele jälgib ta vilemeeste füüsilist valmisolekut, suhtumist ja kehakeelt.

Järgmiseks kaheks aastaks värbas UEFA Eestist seitse delegaati ja kaks kohtunike vaatlejat. Delegaatidena jätkavad varemgi ametis tegutsenud jalgpalliliidu asepresident Ainar Leppänen, peasekretär Anne Rei, infrastruktuuri juht Targo Kaldoja, võistluste osakonna juhataja Kadri Jägel, koondiste mänedžer Raili Ellermaa, lisaks Oleg Harlamov ja uue ametnikuna liigade arendusosakonna juhataja Veiko Soo. Kohtunike vaatlejatena jätkavad EJL-i peakohtunik Uno Tutk ning endine tippabikohtunik ja kohtunike komisjoni liige Are Habicht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles