Kõigi aegade tugevaim Ühisliiga alustab

Ville Arike
, reporter
Copy
Joel Bolomboy (paremal) ja tema vastu mängiv Aleksei Šved kuuluvad vastavalt CSKA ja Himki koosseisu ka uuel hooajal.
Joel Bolomboy (paremal) ja tema vastu mängiv Aleksei Šved kuuluvad vastavalt CSKA ja Himki koosseisu ka uuel hooajal. Foto: Mihhail Aleksandrov / TASS / Scanpix

Täna õhtul visatakse pall õhku korvpalli VTB Ühisliiga hooajaks, avamängus kohtuvad Himki – Zielona Gora. BC Kalev/Cramo peab esimese mängu pühapäeval, vastaseks Himki.

Pole saladus, et Ühisliiga ülemise otsa klubid on tugevnenud. Ajaleht Sport-Ekspress pealkirjastas hooaja eelvaate «Algab kõigi aegade huvitavaim Ühisliiga hooaeg». Kauase valitseja Moskva CSKA ridades toimusid suvel suured ümberkorraldused, tiitlikaitsja suured konkurendid Himki ja Peterburi Zenit aga tugevnesid selgelt. Kas lõpuks ometi murrab keegi neist hooaja lõpuks armeeklubi hegemoonia? Viimati suutis seda Himki 2011. aastal. Jätkuvalt tahavad sõna sekka öelda ka Krasnodari Lokomotiv-Kuban ja Kaasani Unics.

Tänavune suvi lõi kõik Ühisliiga varasemad rekordid. Selle sarja klubid värbasid enda ridadesse koguni 16 (!) endist NBA mängijat, samuti Euroliiga ja EuroCupi tähti.

Himki meelitas enda ridadesse Rootsi parima korvpalluri Jonas Jerebko, kes kevadel jõudis Golden State Warriorsiga NBA finaali. Kodumaale naasis Venemaa parim tsenter Timofei Mozgov (samuti Himkisse). Clevelandi ja Washingtoni eest keskmiselt 20 minutit mänginud Sam Dekker ning endine Brooklyni mees Alan Williams maandusid Krasnodaris. Karjäärile püüavad uue elu sisse puhuda CSKA särgi selga tõmbavad Ron Baker ja kreeklane Kostas Koufos.

Ent piirduda ei saa ainult NBAst saabunud mängijatega. Ühisliigasse tulid Milanos Euroliiga eelmise hooaja suurimaks korvikütiks kerkinud Mike James (CSKA), senised Müncheni Bayerni liidrid Stefan Jovic ja Devin Booker (Himki), Madridi Reali legendaarne tsenter, mehhiklane Gustavo Ayom (Zenit), lätlasest snaiper Janis Strelnieks (CSKA), Prantsusmaa koondisega MM-pronksi võitnud Andrew Albicy (Zenit), EuroCupi MVP Will Cummings (Lokomotiv-Kuban). Ja see nimekiri pole kaugeltki lõplik.

Niisiis, viis tippu on jätkuvalt kõvad või ülikõvad ning võib eeldada, et nad teevad ülejäänutega vahe sisse. Järelejäänud kaheksast tiimist on pooled Venemaalt, ühe meeskonnaga on esindatud Eesti, Valgevene, Poola ja Kasahstan. Võrreldes eelmise hooajaga puudub Riia VEF.

Pole välistatud, kui hooaja lõpuks jõuavad play-off’i ainult Venemaa klubid. Nižni Novgorod on jätkuvalt tugev keskmik, tema kõrvale ihkavad tõusta Permi Parma, Krasnojarski Jenissei ja Saraatovi Avtodor. Parma kutsus peatreeneriks leedulase Kazys Maksvytise (keda pakutakse oma riigi koondise uueks juhendajaks) ja meelitas enda ridadesse mullu Kalevis säranud Arnett Moultrie. Välismaalasi on kokku viis, nende seas tuntud leedulane Adas Juškevicius ja lätlane Mareks Mejeris. Venelastest saadi endale Saraatovis hea hooaja teinud tsenter Artjom Zabelin.

Jenissei asendas treenerikohal Oleg Okulovi horvaat Dražen Anzuloviciga ja sai kokku huvitava mängijatekoosluse. Kui pikkadest reisidest suudetakse üle olla, on ka Siberi meeskond tugev play-off’i kandidaat. Ning oma sõna tahab sekka öelda Jevgeni Pašutini juhendatav Saraatovi Avtodor, kes värbas näiteks kahel eelmisel hooajal New York Knicksi kuulunud lennumasina Isaiah Hicksi.

Mitte-Venemaa meeskonnad hakkavad tõenäoliselt võitlema viimase koha vältimise nimel. Mõni päev tagasi toimunud pressikonverentsil ütles VTB Ühisliiga aupresident Sergei Ivanov otse välja, et näiteks Kalevi ja Astana eelarve on väiksem kui ükskõik millisel Venemaa klubil, kuid kevadel saavutatud kohtade (6. ja 7.) põhjal töötasid nad möödunud hooajal venelastest selgelt efektiivsemalt. Ka Minski Tsmoki ega Zielona Gora jäta praegu paberil eriti võimsat muljet. Eelise saab anda ehk poolakatele, kel mitu oma maa koondislast ning tsentris endine Lietuvos rytase ja Zenidi mängija Drew Gordon.

Loodame, et Kalevi vigastatud mängijad saavad terveks ja peatreener Roberts Štelmahersi käe all suudetakse teha võitluslik hooaeg. Kõigist Kalevi Ühisliiga mängudest teevad ülekande Kanal 12 ja Postimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles