Miks algselt finaali pääsenud Rasmus Mägi ikkagi lõpuks sealt välja jäi? (1)

Postimees Sport
Copy
Rasmus Mägi Doha MMi poolfinaalis
Rasmus Mägi Doha MMi poolfinaalis Foto: Tairo Lutter

Doha MMil 400 m tõkkejooksus algselt viimasena finaali pääsenud Rasmus Mägi jäi ikkagi ilma finaalikohata, sest Briti Neitsisaarte jooksja Kyron McMasteri diskvalifitseerimine tühistati. 

«Tõkkejooksu tehnika spetsiifiline asi juhtus tegelikult. Tõkkejooksus on mõisted hoojalg ja tõukejalg. Meie loos on «teletäht» hoojalg,» kirjutas Jaanus Kriisk.

«Enne tõkke ründamist tuuakse hoojalg enda alla, kusjuures pöid peab olema valmis tegema haaravat liigutust tõkke taha, seega näitab hoojala varvas suunda maa poole ehk on täielikult välja sirutanud ennast. Nüüd haarava sirutuse lõpuks on jälle pöid maksimaalselt enda peale tõmmatud, et tagakülje pingutuse ajal uuesti maad puudutades teha sirutav löögiliigutus, kindlasti ei tohi maanduda lihtsalt pöiale. 400 m tõkkejooksus sellele elemendile enamik väga tähelepanu ei pööra, kuna tõkked on madalad ja mustadel meestel kiirust rohkem kui suudavad taltsutada.» 

«McMaster ei valda seda kunsti väga hästi ja tal on pöid suhteliselt passiivne selles tegevuses. Ta astus tõkkele lihtsalt peale, muud ei midagi. Nii et reeglit 168.8 (tahtlik tõkke mahaajamine) tegelikult ei rikutud,» selgitas Kriisk.

Kriisk mainis ka, et protesti tulemusel oleks olnud Mägil lootust pääseda lisakohale jooksma: «Seal staadionil on 9 rada. Apellatsioon oleks pidanud olema taotlemaks lisakohta finaalis. Hetkel ei leidnud seda normdokumentidest üles, aga seal on punkt (vähemalt 2001. aastal oli), kus saab rõhuda otsuse kallutamisele sportlase kasuks.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles