Tänakule piisab maailmameistriks tulemiseks veel ühe ralli võitmisest (4)

Postimees Sport
Copy
Ott Tänak ja Martin Järveoja Walesi teid mõõtmas.
Ott Tänak ja Martin Järveoja Walesi teid mõõtmas. Foto: Charly Lopez via www.imago-images.de / imago images/PanoramiC

Pärast Walesi rallilt maksimumpunktide võtmist suurendas Ott Tänak MM-sarjas edu lähima jälitaja Sebastien Ogier' ees 28 punktile. Mida Tänak maailmameistriks tulemiseks veel vajab?

Põhimõtteliselt eksisteerib kolm võimalust. Esiteks sõita ise jätkuvalt hästi ning teiseks saab kulla kätte ka juhul, kui konkurente probleemid tabavad. Ning kolmas mõistagi need kaks kokku. Rallimaailmas võib kõike juhtuda, aga kõige kindlam on ise punkte edasi noppida.

Tänak on tosina ralliga ajanud kokku 240, Ogier 212 ja Thierry Neuville 199 punkti. Nood kaks on veel Tänaku ainsad ohustajad, sest neljandal kohal asub Andreas Mikkelsen kõigest 102 punktiga.

Lihtne arvutus näitab, et niipea, kui Tänak võidab ühe kahest järelejäänud rallist Hispaanias või Austraalias, kroonitakse ta maailmameistriks. Rallivõit lisab üldisesse kaukasse 25 punkti ehk Tänak jõuaks 265-ni. Ogier'le võiks sel juhul maksimaalselt lisanduda 18 (teise koha eest) + 25 + 5 + 5 (punktikatsete võitmise eest) punkti ja ta saaks kokku samuti 265. Et Tänak võidaks Ogier'st rohkem rallisid (praegu on saldo 6:3 eestlase kasuks), tähendaks see talle maailmameistri tiitlit. Niipea kui Tänak nopiks lisaks rallivõidule ükskõik kust veel ühe punkti (näiteks teiselt rallilt 10. või ükskõik kumma ralli punktikohalt 5. koht), ei jõuaks Ogier talle enam kõrvale.

Keerulisemaks muutub arvestus siis, kui Tänak enam rallit ei võida. Kui ta saab näiteks kaks kolmandat kohta ega teeni punktikatsetelt midagi, võib Ogier mõlemalt rallilt maksimumi (25+5, ühelt ka 25+4) võttes mööduda.

Kui juhtub halvem variant ja läheb nii, nagu enne Walesi sõidetud Türgi rallil, mis tõi ainult 5 punkti punktikatselt, jõuaks Tänak 250 silmani. Ent selgi juhul pole konkurentidel liiga lihtne. Ogier'le näiteks ei piisaks siis kahe kolmanda (või teise ja neljanda) koha teenimisest ja edukatest punktikatsetestki. Neuville vajaks Tänaku edestamiseks juba kaht rallivõitu ja lisaks veel vähemalt üht neljandat kohta mõnelt punktikatselt.

Vahepealseid variante on palju ning neid kõiki pole mõtet praegusel hetkel läbi arvutada.

Punktisüsteem on järgmine. Iga ralli võitja saab 25 punkti, järgmised kohad vastavalt 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2 ja 1 punkti. Punktikatse viis paremat saavad punkte vastavalt viiest üheni.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles