Positiivne prognoos: Kirdi õlg peaks Tokyo olümpiaks korda saama (7)

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Magnus Kirt Doha MMil.
Magnus Kirt Doha MMil. Foto: Tairo Lutter

Doha maailmameistrivõistlustel õlaliigest vigastanud odaviskaja Magnus Kirt käis täna hommikul Põhja-Eesti Regionaalhaiglas täiendavatel uuringutel (MRT uuring). 

«Õlaliigese nihestusega kaasnenud kahjustused olid esialgselt arvatust väiksemad. Hetkeseisuga võib öelda, et olümpia-aastale mõeldes on lootust Magnuse õlg selleks ajaks võistluskorda saada,» kommenteeris Kirdi raviarst doktor Madis Rahu.

Doktor Rahu ja füsioterapeut Indrek Tustit on edasise ravitaktika osas konsulteerinud kahe erineva spetsialistiga väljastpoolt Eestit, kes on sarnaste traumadega palju kokku puutunud.

«Lõplik raviplaan ja -taktika selgub lähema kümne päeva jooksul, seejärel saame ka rohkem infot jagada,» lisas dr Rahu Kergejõustikuliidu pressiteate vahendusel.

Hiljem Postimehega rääkides ütles Rahu, et homme saadetakse Kirdi õlast tehtud pildid ameeriklasest ja prantslasest spetsialistidele. «USAs on analoogseid vigastusi kõige rohkem pesapallis viskajatel. Sealsetel spetsialistidel on sellise vigastuse osas kõige suuremad kogemused.»

Rahu kinnitas, et praeguse plaani järgi Kirdi õlg operatsiooni ei vaja. Küsimusele, kas Kirt suudab pärast õlavigastust samale tasemele tõusta, vastas doktor: «Tõenäosus on suur, aga garantiid anda ei saa. Tean kahte inimest, kes on sellise vigastusega samale tasemele jõudnud.»

Samale tasemele tõusmise juures mängib suurt rolli ka psühholoogiline faktor. «See on spordivigastuste juures kõige suurem probleem. Eriti aladel, kus tehakse energiavõimsaid liigutusi. Tal peab olema kindlustunne, et õlg enam välja ei lähe. Alles siis saab ta viskama hakata.»

Räägitakse, et inimestel, kellel on õlg liigesest korra välja käinud, hakkab see ka edaspidi välja käima. Rahu sõnul on see tõsi, kuid: «See juhtub pigem tavainimestega, kes ei suhtu taastumisprotsessi tõsiselt. Pärast õlaliigese nihestust peab käsi 3-4 nädalat fikseeritult kaelas olema. Kuna valu kaob tihti kiiremini ära, ei hoita ka kätt enam fikseerituna. See tähendab, et struktuurid ei kinnitu õigesse kohta tagasi ja õlg hakkabki välja käima. Teine faktor on see, kui kaua õlg liigesest väljas on. Mida kauem, seda väljaveninumaks koed jäävad. Magnuse õlg on praegu väga hästi fikseeritud ja struktuurid on paigas. Nüüd on tähtis, kuidas edasi käituda.»

Kirdi õla panid Khalifa kergejõustikustaadionil paika Indrek Tustit ja Rahu. Tegelikult oli Rahu Dohas puhkusel ja elas võistlustele lihtsalt kaasa. Tema sõnul on hämmastav, kui kiiresti kergejõustikuliit reageeris ja talle õigused staadioni meditsiiniruumi pääsemiseks välja ajas.

«Ajafaktor õla paikapanekul on ülimalt tähtis. Kui õlg välja läheb, on inimene kergelt šokis ja laseb paremini tagasi paika panna. Mida aeg edasi, seda suuremaks läheb valu. Kergejõustikuliit tegutses ikka väga kiiresti ja organiseeris mulle võimaluse tema juurde saada. Õla paika panemine ise ei olnud raske. Kui näed, kuidas õlg liigesest väljas on, siis selleks on vastavad tehnikad. Tähtis on, et inimene laseks end hästi lõdvaks,» rääkis Rahu.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles