Järelvaadatav: Kalev/Cramo pani püsti viskekontserdi ja šokeeris kodus Euroliiga meeskonda

Postimees Sport
Copy

Kalev/Cramo korvpallimeeskond sai VTB Ühisliigas hooaja kolmanda võidu, alistades koduses Kalevi spordihallis Euroliigas mängiva Peterburi Zeniti 84:80 (19:15, 22:26, 22:21, 21:18).

Kalev näitas suurepärast tabavust kaugviskejoone tagant, realiseerides 24st viskest täpselt pooled ehk 12. Kalevi parimad punktitoojad olid Kyle Vinales ja Kristjan Kitsing, kes mõlemad said kirja 17 punkti. Kitsing tabas kuuest kaugviskest neli, Vinales realiseeris see-eest kõik üheksa vabaviset.

Janari Jõesaare ja Aigars Škele said kirja 14 punkti, Sten-Timmu Sokk lisas 11, Kristjan Kangur 5, Martin Dorbek 3, Sander Raieste 2 ja Kalevi särgis Ühisliiga debüüdi teinud Ryan Richards 1. Üleplatsimeheks kerkis Zeniti mängija Gustavo Ayon, kelle arvele kogunes 18 punkti. Will Thomas lisas 16 silma.

Kalev jagab kolme võidu ja ühe kaotusega Ühisliigas teist kuni neljandat kohta. Kahe võidu kõrvale esimese kaotuse saanud Zenit asub seitsmendal positsioonil. Kalev kohtub järgmises mängus, 26. oktoobril võõrsil endise kalevlase Arnett Moultrie praeguse koduklubi Permi Parmaga.

Mängu tipphetked ja blogi:

Enne mängu (eelvaade Kalev/Cramo koduleheküljelt):

Kalev ja Zenit on alustanud hooaega kahe võidu ja ühe kaotusega, tänu millele jagatakse liigas neljandat kuni kuuendat kohta. Roberts Štelmahersi hoolealused kaotasid avavoorus 63:86 Moskva oblasti Himkile, ent on seejärel võitnud 76:74 Nižni Novgorodi ja 85:63 Kaasani Unicsit. Zenit seevastu võitis avamängus 92:67 Zielona Gorat ja teises 82:79 Moskva CSKA-d, ent kaotas kolmandas 69:76 Nižni Novgorodile. Euroliigat alustas Zenit 65:85 kaotusega Berliini Albale ja 63:87 allajäämisega Barcelonale, ent eelmisel nädalal avati lõpuks ka võiduarve, kui alistati võõrsil 77:68 Pireuse Olympiakos.

Zeniti juhendab esimest täispikka hooaega hispaanlane Joan Plaza, kes võttis töö üle mullu detsembris meeskonna pikaaegselt peatreenerilt Vassili Karasjovilt. 55-aastane Plaza, kes on varasemalt juhendanud nii Madridi Reali, Kaunase Žalgirist kui ka Malaga Unicajat, tüüris Venemaa klubi idaliigas poolfinaali, kus kaotati hilisemale võitjale CSKA-le. EuroCupis langeti aga konkurentsist juba vahegrupist, kus jäädi alla nii Unicsile kui ka Andorrale. Zeniti eelmise hooaja regulaarsetest punktiküttidest on tänavuseks meeskonda jäänud vaid venelased Jevgeni Voronov ja Sergei Puškov, lahkunud on aga kõik eelmise hooaja liidrid eesotsas leegionäride ja Himkisse siirdunud Sergei Karasjoviga.

Uutest meestest väärib kindlasti tutvustamist 27-aastane tagamängija Austin Hollins, kes mängis veel paar hooaega tagasi Soome liigas, ent tüüris tänavu kevadel Saksamaa kõrgliiga uustulnuka Vechta üllatuslikult Bundesligas poolfinaali. Kahes esimeses Ühisliiga mängus viskas Hollins keskmiselt 16 punkti, ent Nižni-kohtumisest jäi ta eemale. Teine punktiliider on Zenitil olnud Hollinsist kõvasti pikem ja kuulsam mees, Mehhiko korvpallitäht Gustavo Ayon, kes mängis eelnevad viis hooaega põhirolli Madridi Realis. 34-aastane ja 208-sentimeetrine Ayon on kogunud Ühisliigas kahe mänguga keskmiselt 15 punkti, 4 lauapalli ja 2 korvisöötu. Ka tema jättis Nižni-mängu vahele, põhjuseks katkine ninaluu. Täna peaksid olema aga nii Hollins kui ka Ayon tagasi väljakul, sest viimatises Euroliiga mängus osalesid mõlemad.

«Meeskonda, kes alistas nii kindlalt Kaasani Unicsi, ei saa alahinnata,» ütles peatreener Plaza Zeniti kodulehele. «Kalev mängib kaitses väga hästi ning rünnakul on neil palju erinevaid lahendusi, mis muudab nad eriti ohtlikuks. Kõik kalevlased on võimelised kaugelt hästi viskama, lisaks mängivad nad kiiret korvpalli. Olen öelnud oma mängijatele, et nad peavad olema 100 protsenti fokusseeritud. Kalev on kõvasti ohtlikum kui võib-olla kaugelt vaadates paistab.»

Zeniti kodulehel kirjeldatakse Kalevit kui üht liiga stabiilsema koosseisuga meeskonda, kus tänavu teevad üksikute leegionäride kõrval mängu pikki aastaid koos mänginud ja distsiplineeritud eestlased. Esile tuuakse meie suurepärast vaheltlõigete arvu (9,3 mängu kohta) ja väikest eksimuste arvu (9 pallikaotust mängu kohta). Mõlemas arvestuses on Kalevi näitaja liiga parim.

Kalev on Zenitiga mänginud Ühisliigas kümnel korral ning võitnud vaid ühe, kuid see-eest viimase. Tänavu aprillis alistati Zenit Tony Wroteni ja Arnett Moultrie vedamisel kodus kindlalt, 96:80.

Pärast Zeniti-mängu pole Kalevil palju aega puhata, sest juba laupäeval kohtutakse võõrsil Arnett Moultrie ja Permi Parmaga. Tõsi, Zeniti töögraafik on veelgi hullem, sest juba neljapäeval võõrustatakse Euroliigas Ateena Panathinaikost.

Kalev/Cramo koosseis Peterburi Zeniti vastu: Sander Raieste, Sten Sokk, Tanel Kurbas, Kristjan Kangur, Janari Jõesaar, Martin Dorbek, Aigars Škele, Kristjan Kitsing, Martin Paasoja, Ryan Richards ja Kyle Vinales. Kõik mehed peaksid olema seega rivis, vaid Richardsi osalemine on sääreprobleemi tõttu kahtluse all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles