Blogi: tehtud - Ott Tänak ja Martin Järveoja on maailmameistrid! (59)

Postimees Sport
Copy

Ott Tänak ja Martin Järveoja lõpetasid Kataloonia MM-ralli teisel kohal ning kogusid punktikatselt maksimumi, millega kindlustasid ajaloolised maailmameistritiitlid!

REEDE:
Reedene rallipäev algas kohe sündmusterohkelt, sest teisel kiiruskatsel kadus Sebastien Ogier'l roolivõim ning prantslane kaotas seetõttu kõvasti aega. Hommikuse ringi viimasel kiiruskatsel oli pikkust koguni 38 km ja seetõttu langes Ogier punktikohalt välja, kaotust kogunes üle kolme minuti ja nii oli prantslase sõnul tiitliheitlus tema jaoks lõppenud. 

Hea päeva tegid aga Hyundai sõitjad. Nii Dani Sordo, Thierry Neuville kui ka Sebastien Loeb olid pidevalt katsetel esimeste hulgas. Päeva viimase kiiruskatsega tõusis ralli liidriks Loeb, teisele kohale jäi Neuville (+1,7 sekundit) ja kolmas oli Sordo (+7,6). Nii olid päeva lõpuks poodiumikohtadel vaid Hyundai sõitjad. 

Tänak, kes pidi kogu päeva teed puhastama, sai ülesandega korralikult hakkama. Hommikul suutis ta ka poodiumikohal olla, kuid õhtuks langes viiendaks, kaotust Loebile kogunes 21,7 sekundit. 

Tehnilised probleemid tabasid nii Esapekka Lappit kui ka Elfyn Evansit. Lappi pidi viiendal kiiruskatsel ralli katkestama, Evans jõudis küll päeva lõppu, kuid mootoriprobleemide tõttu kaotas ta viimasel päeval kõvasti aega. 

LAUPÄEV:

Hommikul esimese kiiruskatsega andis Sebastien Loeb liidriohjad Thierry Nevuille'i kätte, kes suutis oma edu kogu päeva jooksul turvaliselt hoida. Neuville võttis kolm katsevõitu ning päeva lõpus oli tema edu teisel kohal oleva Dani Sordo ees juba 21,5 sekundit. 

Hommikul enesekindlusega veidi hädas olnud Ott Tänak sai pärastlõunal asjad paremini toimima ja nelja katsevõiduga tõusis ta viimase päeva eel kolmandale kohale, möödudes Sebastien Loebist. Viimase päeva eel on Tänaku kaotus Sordole 3,1 sekundit, eestlase edu Loeb'i ees aga 0,6 sekundit. 

MM-sarja tipptegijatest pidi ainsana sõidu pooleli jätma Kris Meeke, kes sõitis hommikupoolikul teelt välja rajapiirdesse ning lõhkus oma masina. 

ENNE RALLIT: 

Kataloonia MM-ralli on oma olemuselt rallikalendris ainulaadne. Nimelt sõidetakse Kataloonia ralli avapäev sealsetel kruusateedel, seejärel aga kaks järgmist võistluspäeva asfaldil. See paneb sõitjad kõvasti proovile, sest ülimalt kiiresti on vaja harjuda totaalselt erinevate oludega. 

Tänak on MM-sarjas hoidmas kindlalt liidripositsiooni. Eestlasel on koos 240 punkti, edestades teisel kohal jätkavat prantslast Sebastien Ogier'd juba 28 punktiga. Walesis teisena lõpetanud Thierry Neuville on üldtabelis kolmas, kaotades eestlasele 41 silmaga.

Lihtne arvutus ütleb, et kui Tänak suudab Ogier'd edestada kahe punktiga ning samas ei anna ta Neuville'ile ära üle 11 punkti, on Tänak maailmameister. Samas võib piisata ka sellest, kui Tänak lihtsalt olukorda kontrollib ning liigselt punkte ära ei anna, sest sõita jääb pärast Kataloonia rallit veel vaid Austraalias. 

Kokku sõidetakse Kataloonia rallil reedesel võistluspäeval kuus kiiruskatset kruusal ning seejärel laupäeval ja pühapäeval 11 kiiruskatset asfaldil. Postimees vahendab kõiki sündmusi otseblogi vahendusel, lisaks on neli kiiruskatset nähtavad ka otsepildi vahendusel. 

 

Kommentaarid (59)
Copy
Tagasi üles