Erki Nool: doping on väike osa spordi mustmiljonist probleemist

Postimees Sport
Copy
Erki Nool.
Erki Nool. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kalev Kruusi külastas Betsafe’i podcast'is olümpiavõitja Erki Nool, kes jagas oma vaateid kergejõustikule ja noortespordile. Ta rääkis poliitilistest ambitsioonidest ja nentis, et doping on tegelikult kõige väiksem probleem spordis.

Praegu, kui Noole olümpiakuldmedalist hakkab mööduma 20 aastat, on Eesti kergejõustik tema hinnangul lähiaja parimas seisus, kuid treeningmetoodikad on siiani puudulikud. «Mehed on küll püsivalt edukad, aga naised on kergejõustikus saanud vaid kolm medalit. See tuleneb treeningmetoodikast, sest tüdrukute spordi puhul jälgitakse passi, mitte nende bioloogilist vanust,»  ütles Nool.

Tema hinnangul ei tehta Eestis ühelgi spordialal noortega professionaalset ja süsteemset tööd. Selle tulemusel on palju noori kergejõustiklasi, kaasa arvatud Noole enda poeg, USAsse treenima suundunud. «Audentes pole 20 aasta jooksul ostnud ühtegi uut teivast ja matti, kuid teivashüppeks on vaja teivast, samamoodi nagu suusatamiseks on vaja suuski ja määrdeid. Meil puuduvad elementaarsed vahendid,»  ütles Nool.

Praegu eriti suure tähelepanu all olevat dopingut olümpiavõitja spordi märkimisväärse probleemina ei näe, ta rõhutab hoopis Antidopingu Agentuuri kahtlast seost ravimifirmadega. «Miks on mõned ravimid keelatud, aga teised analoogse toimeainega jällegi lubatud? WADA peaks olema viimane organisatsioon, kes tahab spordi dopinguvabaks muuta, sest nende käive on ju miljardeid eurosid.»

Tema sõnul on juhuslike dopingutarvitajate hulka tegelikult radikaalselt vähendatud. Aastas võetakse 40 000–45 000 testi, milles jääb tippsportlastest vahele üksikuid – nendest omakorda 80 protsendi verest leitakse Noole sõnul dopingu asemel muid mõnuaineid. «Doping on väike osa spordi mustmiljonist probleemist,» sõnab ta.

Nool ennustab intervjuu lõpus, et Tokyo olümpialt võiks Eesti sportlased saada ühe medali.

Kuula täispikka intervjuud siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles