Eesti vehklemisnaiskond lähenes olümpiakohale

Ville Arike
, reporter
Copy
Eesti epeenaiskonnal on käes otsustavad nädalad.
Eesti epeenaiskonnal on käes otsustavad nädalad. Foto: Tairo Lutter

Tallinna Mõõga MK-etapil viienda koha saanud Eesti epeenaiskond lähenes sellega Tokyo olümpiakohale, kuid kvalifikatsiooni viimastel võistlustel seisab kõva võitlus veel ees.

Olümpiatabel lüüakse lukku järgmise aasta aprilli alguses, pärast aasta esimestel kuudel peetavat kolme MK-etappi. Praeguseks on OM-kvalifikatsioonis arvesse läinud neli võistlust ning Eesti asub ses pingereas 8. kohal. Hetkeseisuga saaks edasi aga edetabeli seitse esimest ning viimasena meist viie punkti kaugusel asuv Ukraina.

Olümpiale pääseb automaatselt edetabeli neli esimest, lisaks järgmistest iga maailmajao parim võistkond. Seda aga ühe klausliga: edetabelis tuleb mahtuda 16 parema sekka. Aafrika parim naiskond Egiptus langes just Tallinnas 16 hulgast välja (ja tõenäoliselt ei tõuse ka enam sinna) ning tegi sellega tee vabaks veel ühele võistkonnale.

OM-edetabelit juhib suvel maailmameistriks tulnud, kuid täna Tallinnas 4. kohaga piirdunud Hiina 252 punktiga. Järgnevad Tallinna etapi kaks paremat Poola ja Venemaa vastavalt 244 ja 240 punktiga. Neljas on 220 silmaga Tallinnas Eesti alistanud ja kolmandana poodiumile tõusnud USA. See nelik teeniks praeguse seisuga edetabelikoha põhjal olümpiapileti.

190 punktiga järgneb Itaalia, 174-ga Lõuna-Korea - nemad võtaksid vastavalt Euroopa ja Aasia tsoonile mineva pileti. Ameerika tsoonist USA-le järgnev Kanada asub 114 punktiga 13. kohal ja pääseks samuti Tokyosse. Aafrika koht läheks aga edetabeli põhjal esimesele väljajääjale, kelleks on 153 punktiga 7. kohal asuv Ukraina. Eestil on punkte 148. Tallinna Mõõgaga vähendasime ukrainlannadega vahet tänu sellele, et saime 5. koha eest 32, nemad aga 8. koha eest 26 punkti.

Eestile päris kuklasse ei hinga aga keegi, jälitajatest suutsime just kaugeneda. Prantsusmaal on punkte 135, Saksamaal 127, Rumeenial ja Hongkongil 117, Ungaril ja Kanadal 114.

Nagu näha, sõltuvad olümpiakohad paljudest teguritest - näiteks kas mõni Aafrika võistkond asub 16 parema hulgas või mitte. Samamoodi tekiks eesotsas üks koht juurde juhul, kui Itaalia mööduks USA-st ja lükkaks tolle viiendaks. Siis pääseksid ameeriklannad Tokyosse maailmajao kohaga, kuid jätaksid sellest ilma Kanada. Parima esinelikust väljaspool asuva Euroopa riigi koht läheks hetkel seitsmendat positsiooni hoidvale Ukrainale ning täiendav, Aafrikast vabaks jääv koht juba Eestile.

Kolm MK-etappi seisab ees ning mõndagi võib veel muutuda. Küll on suhteliselt kindel, et kui kahel korral õnnestub jõuda poodiumile, võib EOK vehklemisnaiskonnale Tokyo-piletid ära osta. Seitsmest aasta jooksul peetavast võistlusest nõrgim ei lähe arvesse ning Eestil pole altminekut veel olnud - kõigil kordadel on saadud vähemalt 7. koht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles