Ilja Nikolajev: treenida tuleb mõistusega ja organismi tunnetades

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilja Nikolajev
Ilja Nikolajev Foto: Tambet Allik

Torino maratonil Eesti hooaja tippmargi 2:22.21 jooksnud Ilja Nikolajev rääkis usutluses Jooksuportaalile, et treenida tuleb mõistusega, tunnetades enda organismi.

Noored, kes alustavad edukate tippjooksjate eeskujul suuremahulisi treeninguid, ei pane koormusele vastu ja kipuvad loobuma, kui näevad, et tulemust ei tule.

Vaid mõned aastad treeninud andekad jooksjad harjutavad suurte mahtudega. Kas see on õige?


Ma arvan, et nad pingutavad üle.

Miks noored kipuvad üle treenima?


Meil on olemas head eeskujud nagu näiteks Pavel Loskutov. Vahepeal oli Eesti pikamaajooksus suur auk. Praegu on meil palju võrdseid jooksjaid nagu Viljar Vallimäe, Kaupo Sasmin, Taivo Püi jne. Noored mõtlevad, et kui suudavad ka nii joosta, siis miks mitte mina ja tahavad kohe head tulemust saada. Nad ei teadvusta endale, et see vajab mitte üheaastast, vaid aastatepikkust visa treeningut. Kui nad suurte koormustega harjutades näevad, et midagi ei tule välja, käivad nad psühholoogiliselt alla ning ei taha enam treenida. Treener peab selgitama, et kohe ei saavuta mitte midagi ja kõik tuleb omal ajal. Sellest tuleb aru saada. Elu ei ole nii lihtne. Kui põhi on olemas, toimub ka areng.

Seega treenida tuleb mõistusega.


Igaühel peab pea otsas olema. Treener võib küll suunata, aga igaüks peab oma organismi ise kuulama ja tunnetama.

Täispikka intervjuud loe siit
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles