PM Helsingis. «Väikevenna» triumf meelitas kohale isegi rootslased

Karl-Johannes Kõiv
Copy
Tõenäoliselt kantakse soomlaste kaptenit Tim Sparvi terve ülejäänud elu kätel.
Tõenäoliselt kantakse soomlaste kaptenit Tim Sparvi terve ülejäänud elu kätel. Foto: MARKKU ULANDER/AFP

Sport on alati olnud vahend, mis kustutab inimeste vahel barjäärid ning muudab nad ühtseks. Tänane külm sügisõhtu Telia 5G Arena tribüünidel polnud mingi erand, sest soomlaste ajaloolist võitu Liechtensteini üle tulid vaatama ka need, keda poleks üldsegi oodanud. 

Pressitsoonis istus minu kõrval 30-aastane viisakas meesterahvas, kes tutvustas ennast Carli nime all. Pisikese vestluse järel selgus, et tegemist on põlise Rootsi kodanikuga, kes tuli naaberrahva vägitükki kaema. «Eks meie vahel on alati pinged olnud. Ilma pideva konkurentsita ei oleks ju arengut,» sõnab rootslane läbi pisikese muige. 

Olgugi, et Carl jääb enda jutus patriootlikuks ning kasutab igal hetkel võimalust, et ülistada kodumaad, siis annab ta tõele au - Soome tegi midagi uskumatut. «32 korda üritasid nad jõuda mõnele suurturniirile, igal korral lõppes ettevõtmine krahhiga. Täna on asjad juba teisiti ja pean tunnistama, et mul on soomlaste üle hea meel.»

Jutuajamise käigus ei pääse me mööda põhjanaabrite suurimast superstaarist Teemu Pukkist, kelle kontole kanti Liechtensteini vastu kaks tabamust. «Kui aus olla, siis meid tuntakse eelkõige Zlatani (Ibrahimovic) pärast. Soome jõudis Euroopa meistrivõistlustele tänu suurepärasele tiimitööle ning headele mängijatele, Pukki oli eduloos vaid üks osa tervest masinavärgist. Palju õnne neile!»

Rõõm Eesti vennasrahva šedöövri osas on siiras. Oli meilgi ju kaheksa aastat tagasi samasugune võimalus, kuid toona osutusid Iirimaa vutistaarid liiga kõvaks pähkliks. Teisalt tuletaksin siinkohal meelde, et iga asi omal ajal. Küll jõuavad ka Maarjamaa pallurid ühel ilusal päeval gigantsete spordiareenide rambivalgusesse. Ennekõike jäävad tõotatud maa viljad mekkida siiski soomlastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles