Jalgpalliliit otsib lahendusi: noortele luuakse uus tippsari

Postimees Sport
Copy
Eesti Jalgpalliliit
Eesti Jalgpalliliit Foto: Peeter Langovits

Eesti Jalgpalli Liit käivitab järgmisel aastal U19 Eliitliiga Meistriliiga, mis on uus kõrgetasemeline võistlus parimatele Eesti jalgpalliklubide noortevõistkondadele.

«Analüüsisime, millist võistlust ja millisel perioodil võiks selles vanuses tarvis olla. Ehitasime idee üles lähtuvalt meie noortesüsteemi vajadustest, kuhu lisasime seni puudunud loogilise ühenduse UEFA noorteliigaga. Tutvustasime kontseptsiooni noortekomisjonis, misjärel said võimaluse liigas osalemiseks kõik 23 litsentseeritud klubi,» selgitas Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) tehniline direktor Janno Kivisild.

«Klubid esitasid osalussoovi koos mängijate nimekirjaga. Moodustasime töögrupi, kus analüüsisime põhjaliku valemi järgi meeskondade koosseisude tugevusi, et liigasse kvalifitseeruksid kaheksa kõige tugevamat,» märkis Kivisild.

Eesti noortejalgpalli tippvõistlusele pääseb kaheksa võistkonda, kes loositi kahte alagruppi. Mõlemast grupist pääseb edasi kaks paremat, kes mängivad poolfinaale, mille võitjad jõuavad finaali.

Kaheksast meeskonnast said alagrupiturniiri eel asetuse FC Nõmme United, Tallinna FC Flora, Tartu JK Tammeka ja Tallinna JK Legion. Lisaks kindlustasid pääsme alagrupiturniirile Tallinna FC Levadia, JK Tallinna Kalev ja JK Tabasalu. Kes tagab viimasena koha uuele võistlusele, selgub 4. jaanuaril kell 13 EJLi jalgpallihallis peetavas play-off mängus Viljandi JK Tuleviku ja Nõmme Kalju FC vahel.

Alagrupis mängitakse üheringilises formaadis ehk kõik võistkonnad käivad väljakul kolmel korral. Loosi tahtel on A-alagrupis Tallinna FC Flora, Tartu JK Tammeka, JK Tallinna Kalev ja Viljandi JK Tulevik - Nõmme Kalju FC mängu võitja, B-alagruppi kuuluvad FC Nõmme United, Tallinna JK Legion, Tallinna FC Levadia ja JK Tabasalu.

Alagrupimängud algavad EJLi jalgpallihallis 21. ja 22. jaanuaril, II voor toimub veebruaris ja III voor märtsis. Poolfinaalid ja finaal mängitakse Sportland Arenal vastavalt aprillis ja mais.

Võitja saab Eesti klubi kvalifitseerumise korral osaleda UEFA noorteliigas. «Uue võistluse märksõnadeks on kvaliteet nii tingimuste kui ka sportliku poole pealt, atraktiivne formaat, kus finaal tekitab tavapärasest teistsuguse õhkkonna, ning rahvusvaheline mõõde, sest selgub võistkond, kes esindab Eestit UEFA noorteliigas, kui me selle koha taas saame. Kuna paljud U19 vanuseklassi parimad mängivad juba meeste tippliigades, siis toimub uus võistlus sellisel ajal, mis soosib parimate osalemist,» sõnas Janno Kivisild.

Uuel võistlusel saab mängijaid kasutada samadel alustel nagu UEFA noorteliigas, kus 20-st protokolli kantud mängijast vähemalt 14 peavad olema «U19 klubis treenitud mängijad». UEFA reegel liigitab selle alla mängija, kellel on võistlusele eelnevast kolmest aastast vähemalt kahel olnud õigus osaleda vastava klubi võistkonnas. Kui mängija on viimase kolme aasta jooksul olnud registreeritud mujale, siis tohib tal neid klubisid olla vaid üks.

U19 Eliitliiga Meistriliigasse saab üles anda 2002.–2004. aastal sündinud mängijaid. Lisaks lubatakse võistkonda üles anda kuni viis U19 KTMi, kes on sündinud 2001. aastal. Juhendi leiab jalgpalliliidu koduleheküljelt.

U19 Eliitliiga Meistriliiga kõrval jätkub uuel aastal ka senine U19 Eliitliiga Esiliiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles