WADA nõuab Venemaale nelja-aastast üleüldist võistluskeeldu (1)

Copy
Craig Reedie, WADA president
Craig Reedie, WADA president Foto: Jean-Christophe Bott/AP/Scanpix Baltics

Maailma Antidopinguagentuuri (WADA) kontrollkomitee soovitas määrata Venemaale dopingureeglite rikkumise eest nelja aasta pikkuse kõigil rahvusvahelistel spordivõistlustel osalemise keelu, teatas agentuur esmaspäeval. 

WADA kontrollkomitee (CRC) kutsus agentuuri juhatust 9. detsembril Pariisis peetaval kohtumisel karistust heaks kiitma. Soovituse rakendamine tähendaks Venemaa kõrvalejäämist järgmise aasta Tokyo suveolümpiamängudelt.

Samuti ei oleks sel juhul võimalik võistkondlikel tiitlivõistlustel osalemine – näiteks on Venemaa pääsenud järgmise aasta jalgpalli EM-finaalturniirile, mille alagrupid loositakse juba 30. novembril. Vähe sellest, idanaaber on ka suurturniiri üks korraldajatest.

Lisaks soovitas kontrollkomitee keelata Venemaal rahvusvaheliste spordivõistluste korraldamine ja võõrustajaks kandideerimine. Vene valitsusametnikel soovitati keelata suurürituste külastamine. 

Vene sportlased saaksid soovituste järgi endiselt rahvusvahelistel võistlustel osaleda, kuid ainult juhul, kui nad suudavad tõestada, ei ole dopinguskandaaliga seotud. 

CRC toetus oma soovitustes WADA uurijate järeldustele, milles nad kirjeldasid Venemaa tegevust äärmiselt tõsise reeglite rikkumisena mitme raskendava asjaoluga. 

Soovitus tuleb pärast seda, kui WADA analüüsis Vene antidopinguagentuuri RUSADA Moskva labori elektroonilisi andmeid, mis aasta algul WADA-le esitati. 

Andmete täielik avalikustamine oli võtmetingimus Venemaa liikmelisuse taastamiseks WADAs – otsus, mille agentuur langetas 2018. aasta septembris. 

Enne seda oli RUSADA litsents paljastuste tõttu Venemaa riiklikult toetatud dopinguprogrammist peaaegu kolm aastat peatatud. 

Esmaspäevases avalduses teatas WADA aga, et agentuurile loovutatud elektroonilised andmed kubisesid probleemidest, ja kirjeldas neid mittetäielike ja vaid osaliselt autentsetena. 

Kõrvaldatud oli sadu ebasoodsaid analüütilisi leide ning nende aluseks olevad toorandmed ja PDF-failid olid kustutatud, teatas WADA. 

Kuigi mõned kustutatud leiud pärinesid aastatest 2016 ja 2017, kui Vene dopinguskandaal puhkes, oli ka sellist infot, mis eemaldati 2018. aasta detsembrist tänavu jaanuarini ehk vahetult enne seda, kui andmed WADAle üle anti. 

Avaldusest selgus ka, et ajavahemikul 2018. aasta novembrist 2019. aasta jaanuarini istutas keegi Moskva laboris tähtsasse andmebaasi fabritseeritud sõnumeid teooria toetuseks, et dopingutarvitamise ulatuse Venemaa spordis paljastanud vilepuhuja Grigori Rodtšenkov oli teinud osana väljapressimisvandenõust süsteemi libasissekandeid. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles