Jalgpalliagendid teenisid tänavu üleminekute eest üüratut kasumit

Karl-Joosep Küngas
Copy
Jorge Mendes (vasakul) ja Cristiano Ronaldo.
Jorge Mendes (vasakul) ja Cristiano Ronaldo. Foto: PABLOGARCIA/MARCA/SIPA/PABLOGARCIA/MARCA/SIPA

2019. aastal toimus mitmeid suuri üleminekuid ning nende eest maksti lisaks meeskondadele ja mängijatele ka krõbedaid summasid agentidele. 

Jalgpalliagendid teenisid tänavu FIFA andmetel lausa 590 miljonit eurot mängijate müükide eest üle kogu maailma. 65% sellest moodustab tulu klubidelt, kes ostavad mängija, ning 35% neilt, kes müüvad. 

2019. aastal tehti jalgpallis enam kui 17 000 üleminekut ja nendest 20% pidid klubid tasuma summasid ka agentidele. Enam kui 80% kõikidest agentidetasudest maksid Inglismaa, Saksamaa, Itaalia, Saksamaa, Portugali ja Prantsusmaa kõrgliiga klubid. 

Suurim üleminek toimus tänavu Portugali jalgpallitähe Joao Felixi üleminekul, kus Madridi Atletico pidi Lissaboni Benficale tasuma 126 miljonit eurot. Sellest 36 miljonit kuulus Felixi agendile Jorge Mendesile, kes esindab ka Cristiano Ronaldot. 

Meie lähiriikidest kulutasid kõige rohkem raha üleminekuteks Venemaa kõrgliiga klubid, kellel tuli agentidele tasuda veidi vähem kui 20 miljonit eurot. 

Suur muutus toimus ka naiste jalgpallis, sest tänavu tehti seal 242 üleminekut. Võrreldes eelmise aastaga on number enam kui kahekordistunud ja kulutatud raha kolmekordistunud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles