Naiste MM-blogi. Riho-Bruno Bramanis: jaapanlannad on teinud tohutu arengu

Postimees Sport
Copy
Riho-Bruno Bramanis Tokyo olümpiamängude maskottide Miraitowa (vasakul) ja Someity'ga.
Riho-Bruno Bramanis Tokyo olümpiamängude maskottide Miraitowa (vasakul) ja Someity'ga. Foto: Erakogu

Käsipalli MM-finaalturniiril lõppesid reedel alagrupimängud ning 12 naiskonda jätkab teekonda tiitli suunas kahes kuueliikmelises vahegrupis. Muljeid MMist, Jaapanist ja tuleva aasta olümpiast vahendab nii meeste kui ka naiste koondise endine peatreener, eelmise sajandi Eesti parimaks käsipalluriks valitud Riho-Bruno Bramanis.

«Viimasel päeval oli kaks üliolulist matši, millest esimeses alistas Taani Prantsusmaa 20:18, pääsedes nii vaheturniirile. Valitseva maailma- ja Euroopa meistri Prantsusmaa 12 parema hulka mittepääs on ja jääb selle naiste MMi suurimaks šokiks. Taani kangelannaks kerkis juba ei tea mitmendat mängu väravavaht Sandra Toft, kes tõrjus 47-protsendiliselt.

Teises kahe tugeva Euroopa naiskonna vahel toimunud ja edasipääsu otsustanud vastasseisus oli Rumeenia 28:27 üle Ungarist. Rumeenlannad tulid välja kuueväravalisest kaotusseisust ja napsasid koha 12 hulgas tänu neljakordse maailma parima käsipalluri Cristina Neagu täpsele karistusviskele kaheksa sekundit enne lõppu.

Holland alistas Norra 30:28, tehes seda esimest korda viimase 20 aasta jooksul. Aga lisaks Euroopa tiimidele hoian pöialt ka Jaapanile. Võit Hiina üle oli muljetavaldav ning 12 seas võiksid jaapanlannad sihtida ehk 7.–8. koha mängu, kuid selleks tuleks alistada Rumeenia ja Montenegro.

Oma kaheksa-aastase Jaapani karjääri ajal elasin üle võimsa käsipallibuumi, mis sai alguse samuti Kumamotos toimunud meeste MMi järel. Jaapani naised on viimaste aastatega teinud tohutu arengu. Nad jäävad kasvult alla ja seega eurooplasi tagantviskamisega ei võida, aga liikumised, tehnika, kiirus ja kombinatsioonid on väga kõrgel tasemel.

Naiste maailmameister pääseb otse järgmise aasta Tokyo olümpiale, mille ettevalmistused on täies hoos. Naiste MM on üks paljudest nii-öelda eelvõistlustest, kus testitakse OMiks valmisolekut. Olen olümpiaga seoses palju Jaapanis viibinud, sest korraldame oma reisibürooga eestlastele reisi, mille paketti kuuluvad piletid avatseremooniale.»

MM-finaalturniiril jätkavad nüüd 12 naiskonda vahegruppides, kuhu võeti kaasa omavaheliste mängude tulemused alagrupist. Ka ülejäänud kohad mängitakse välja ehk tiitlikaitsja Prantsusmaa võib parimal juhul saada 13. koha. Seis tosina tugevama seas enne vaheturniiri, kus mõlema kuuiku kaks paremat pääsevad poolfinaali:

I vahegrupp: Holland 4, Saksamaa 3, Norra ja Lõuna-Korea 2, Taani 1 ja Serbia 0 punkti.

II vahegrupp: Venemaa ja Hispaania 4, Rootsi ja Montenegro 2, Rumeenia ja Jaapan 0 punkti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles