Vilepuhuja: Londoni ja Sotši olümpia dopinguproovid tuleb üle kontrollida (5)

Toimetas Ville Arike
Copy
Moskva dopingulabori endine juht Grigori Rodtšenkov.
Moskva dopingulabori endine juht Grigori Rodtšenkov. Foto: Repro

Moskva dopingulabori endine juht, mõne aasta eest rahvusvahelise antidopinguagentuuri WADA vilepuhujaks saanud ja kodumaalt põgenenud Grigori Rodtšenkov teatas WADA eilse otsuse peale, et Venemaa kaevas endale ise haua.

WADA karistas Venemaad nelja-aastase suurvõistluste keeluga. Rodtšenkov leiab, et Venemaa sportlastel on seoses Moskva laboratooriumi andmete manipuleerimisega nüüd raske oma süütust tõestada.

«Venelaste uskumatud mastaabid võtnud valed ja petturlus jätkusid ka 2019. aastal, mil riik oli terava tähelepanu all. Nagu ikka, ignoreeris Venemaa puhta spordi huve. Kui tähtsad andmed on kustutatud, siis kes saab kinnitada, et Venemaal on puhtaid sportlasi?

Venemaa kaevas endale ise haua ja lõhkus puhaste sportlaste võistlustel osalemise võimalused. Kuidas sportlane saab nüüd oma süütust tõestada, kui õigeid andmeid pole?» kirjutas Rodtšenkov WADA otsuse kommentaariks.

Ta lisas, et ootas WADAlt juba ammu niisugust otsust. «Ees on veel palju tööd. Erinevate spordialade korruptsiooniga seotud inimesed tuleb vastutusele võtta. 2012. aasta Londoni ja 2014. aasta Sotši olümpiamängude proovid tuleb üle kontrollida. Londoni puhul on aega vaid mõni kuu, sest WADA saab proove tagantjärele kontrollida kuni kaheksa aastat.

Eksisteerib terve puhaste sportlaste põlvkond, kes kaotasid oma medalid ja kelle unistused purunesid venelastest petiste tõttu. Õigluse jaluleseadmiseks tuleb kasutada kõige otsustavamaid meetmeid.

Sportlased ei võta dopingut üksi. Neid ümbritsevad arstid, treenerid ja mänedžerid, kes on neile keelatud aineid andnud, neid konsulteerinud ja kaitsnud. Ning riiklik dopingusüsteem kaitseb pettureid, kelle hulka kuuluvad ka asju varjavad spordiametnikud.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles