Saksamaa tipptennisist on kaasatud kihlveoskandaali

Postimees Sport
Copy
Argentiina profitennisist Marco Trungelliti usub, et panustamispettustega tegelevad ka Top 50 mängijad
Argentiina profitennisist Marco Trungelliti usub, et panustamispettustega tegelevad ka Top 50 mängijad Foto: Susanne Hübner, Susanne Huebner/imago images / Hübner/Scanpix

Saksamaa meediakanalite ZDF ja Welt andmetel jätkub tennise mängutulemustega manipuleerimisega seotud maffia ringkondade ning mängijate uurimine. Uurijate poolt ainulaadseks petuskeemiks tituleeritud panustamispettustega on seotud ka üks Saksamaa tippmängijaid, kelle nime ei avalikustatud.

Tennisega seotud kihlveopettuste uurimine on kestnud aastaid. Peamiselt Saksmaal, Belgias, Hispaanias, Prantsusmaal ning USAs. Ameerika Ühendriikides uurib asja isegi FBI.

Teadaolevalt on uurimise all koguni 135 tennisisti. Saksamaa uurijad nimetasid kedagi Max H-d ning teatasid, et sakslane on kuulunud ATP edetabeli 30 parema hulka.

Petusüsteem näeb ette, et koostöös tenniseproffidega panustatakse matšile sadu väiksemaid summasid. Tennis on petturitele atraktiivne, sest saab panustada ja kokku leppida mitmetes väikestes mängudetailides - punktivõit, punktisuhe geimis jne. Aga on ka lihtsam manipuleerida, sest tegemist on ikkagi individuaalse spordialaga, ja näiteks geimi kahe topeltveaga alustada pole väiksematel turniiridel vähem raha teenivatele sportlastele probleem.

Saksamaa tipptennisist Andrea Petkovic arvas, et enamasti on manipuleeritavad vaesemate riikide sportlased, kel ei piisa tennisekarussellil tiirlemiseks raha.

Sportmängude ennustamises liiguvad meeletud summad - 2018. aastal oli turu suuruseks hinnanguliselt 1,6 triljonit dollarit. Kuritegelikud organisatsioonid tahavad sellest oma osa.

Tennises esineva korruptsiooni vastu võitlev organisatsioon Tennis Integrity Unit (TIU) on sel aastal võistluskeelu määranud üle 20 mees- ja naismängijale. Argentiina profimängija Marco Trungelliti, kes on tunnistanud, et ka tema poole on kihlveopettuse ettepanekuga pöördutud, puhus aasta alguses vilet mitme oma kaasmaaalase peale. Ta ütles: «TOP 50-s on mängijaid, kes on mänge meelega kaotanud. Ei saa öelda, et pettused toimuvad ainult madalamatel tasemetel. Seda juhtub ka ATP tasemel.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles