Dopinguarst Schmidt sai süüdistuse raskete kehavigastuste tekitamises

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: FABRIZIO BENSCH/REUTERS

Saksamaa dopinguarst Mark Schmidt ja tema neli abilist said Müncheni prokuratuurilt süüdistuse organiseeritud dopingukuritegevuses ja raskete kehavigastuste tekitamises.

Raskete kehavigastuste tekitamise episood pärineb 2017. aastast, kui üks naissportlane kannatas punaste vereliblede manustamise tõttu kõrvalnähtude käes. Schmidti süü seisneb selles, et ta kinnitas sportlasele, et protseduur on ohutu.

Seefeldi maailmameistrivõistlustel hargnema hakanud dopinguskandaalis on praeguseks kohtutee lõppenud kahel mehel. Eestis mõisteti Mati Alaver üheks aastaks tingimisi vangi, kuna ta kasutas suusatreenerina ära enda autoriteedist tulenevat mõju ja usaldust ning kallutas mitut suusatajat tarvitama veredopingut ja muid dopinguaineid.

Alaveri vahendusel sai dopinguarsti Schmidti kontakti Karel Tammjärv ja Algo Kärp. Eestlastest on sama juhtumiga seotud veel Andreas ja Andrus Veerpalu, kuid nende üksikasjalikumad selgitused pole avalikkuseni jõudnud.

Teine sportlane, kelle kohtutee on tänaseks lõpule jõudnud, on austerlane Max Hauke. Austria kohus mõistis murdmaasuusataja spordipettuses süüdi ning määras talle viie kuu pikkuse kriminaalhoolduse.

Saksamaa prokuratuur ütles, et uurimise käigus on tuvastatud 23 sportlast kaheksast erinevast riigist, kes on tarvitanud veredopingut. Samas teatati, et nende võimuses on kohtu ette tuua vaid Saksamaa sportlased, kes on veredopingut kasutanud alates 2015. aasta detsembrist ehk ajast, mil dopingu tarvitamine seal kriminaliseeriti. Schmidt on väidetavalt dopinguturul tegutsenud alates 2011. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles