Eesti jetisportlaste MM-sarja finaalvõistlus ebaõnnestus

Postimees Sport
Copy
Jasmiin Üpraus.
Jasmiin Üpraus. Foto: Erakogu

Jetispordi MM-sarja suur finaal sõideti juba traditsiooniliselt Araabia Ühendemiraatides Sharjahs.

Sharjah GP-le oli tulnud osalema üle 60 piloodi ja esindatud oli pea 30 riiki. Enne viimast etappi oli meie sõitjatest kindlas medalikonkurentsis SKI Ladies GP1 klassis Jasmiin Üpraus ja võimalus medali eest võidelda oli ka Runabout GP1 klassis Anton Pankratovil. SKI GP1 klassis osaleval Markus Lutsokerdil oli etapi eesmärgiks sõita ennast kuue parima hulka.

Eelviimasel Hiina GP-l sai tõsiseid kahjustusi Üprausi jeti mootor ja Sharjahsse oli vaja toimetada Eestist uus mootor ning enne võistlust ära vahetada. Kogu meeskond lendas kuus päeva varem kohale, et saaks ettevalmistused korralikult tehtud.

Vabatreeningute aegadest oli näha, et masin töötab hästi ja ettevalmistus õnnestus. Vahe hetkel MM-sarja tugevaima sõitja rootslanna Emma-Nellie Ortendahliga oli ainult 0,08 sekundit. Kvalifikatsioonis sõitis Üpraus rootslannale järel välja teise tulemuse.

Esimesse sõidus sai Üpraus suurepärase lähte ja asus sõitu juhtima, kuni eelviimase ringini püsis ta esikohal, kuid siis suutis Orthendahl eestlannast mööduda. Esimese sõidu võitis Ortendahl, teine oli Üpraus ja kolmas Jonna Borgström Rootsist. 

Teises sõidus sai parima stardi Jonna Borgström ja kohe tema kannul Jasmiin. Esimese ringi alguses sattus Jasmiini jett Borgströmi jeti lainesse ja läks sealt lainest õhku. Üpraus tegi läbi karmi kukkumise, kuid hoolimata põrutusest sõitis ta sõidu lõpuni, et koguda vajalikke punkte.

Viimases kolmandas sõidus pidi Üpraus alustama tagantpoolt ning ette välja ta ei jõudnudki. Sõidu võit kuulus Jonna Borgströmile, teine oli Jessica Chavanne Prantsusmaalt ja kolmas Sofie Borgström Rootsist. Üoraus lõpetas sõidu viiendana.

Maailmameistri tiitel läks kokkuvõttes Emma-Nellie Ortendahlile, hõbemedal Jonna Borgströmile ja pronks Estelle Poretile.

"2019 on olnud justkui sõit Ameerika mägedel nii mulle kui ka mu tiimile - rohkelt rõõmu, võite ja õppimist. Ma ei ole kunagi olnud nii kiire ega valmis oma koha eest võitlema võistlusrajal - 4 kohta MM poodiumil ja ämbritega kogemust. Kahjuks pidime me see aasta kannatama ka mitmete tehniliste probleemide küüsis ja kaotasime seeläbi väärtuslikke punkte - kuid see ongi motosport,“ võttis Üpraus hooaja kokku.

Runabout GP1 klassis võistleval Anton Pankratov oli ennem Sharjah etappi sarja üldarvestuses seitsmendal kohal, medalist lahutamas 11 punkti ja ees ootamas kolm starti. Punktiseis oli ülitihe ja MM-tiitli võitmise võimalus kokku seitsmel sõitjal.

Juba vabatreeningutes oli aegadest aru saada, et Antoni jett ei tööta korralikult. Kvalifikatsioonis sõitis ta küll ennast tänu heale taktikale üheksandale kohale aga viimases kvalifikatsioonis oli kaotus liidritele suur.

Esimeses stardis sai Anton küll minema aga juba neljandal ringil ütles tehnika üles ja sõit tuli katkestada.  Teiseks sõiduks sai Anton jeti liikuma aga kiirust ei olnud endiselt. Antoni eesmärk oli püüda sõidud läbi sõita ja koguda punkte.  Esimese ringi lõpus oli Anton 13 kohal ja sõidu lõpuks õnnestus kaks kohta tõusta, aga peale sõitu võeti sõidus tehtud vea eest üks ring vähemaks ja lõpuprotokolli läks kirja 16. koht.

Kolmandas sõidus  jäi võrreldes konkurentidega kiirust vajaka ja sõidu lõpetas Pankratov 13 kohal. Jeremy Perez võitis teist aastat järjest Runabout GP1 klassis MM-tiitli. Hõbemedal läks Rootsi Samuel Johanssonile ja pronks Marcus Jorgensenile. Anton Pankratov tuli MM-sarja kokkuvõttes kaheksandale kohale.

SKI GP1 klassis osalev Markus Lutsokert Sharjah GPl vabatreeningutest kaugemale ei jõudnud. Lutsokerti jeti mootoril ei olnud jõudu ja mehaanikud tegid mis suutsid aga esimeseks stardiks ei suudetud viga kõrvaldada ja Lutsokert oli sunnitud ülejäänud etappi kõrvalt vaatama.

Enne viimast etappi oli austerlasel Kevin Reitereril tiitlivõidust puudu ainult üks punkt ja tegelikult oleks piisanud ainult ühe sõidu läbi sõitmisest, et kindlustada omale MM-tiitel. Sellegi poolest võttis Reiterer Sharjah GP-l etapivõidu kolme sõidu võiduga. MM-sarja hõbe ja pronksmedali pärast käis kõva võidusõit norralaste Stian Schjetleini ja Daniel Svae Anderseni vahel. Lõppresultaadiks hõbemedal Andersenile ja pronks Schjetleinile.

Markus Lutsokert oli MM-sarja kokkuvõttes kolmeteistkümnendal kohal.

Jetispordi 2020 hooaja MM-sari saab alguse juba 14. veebruaril Kuveidis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles