Maineka ralliajakirjaniku edetabel: Tänak tipus, Neuville alles neljas

Toimetas Andres Vaher
Copy
Ott Tänak mullu Kataloonias pärast MM-tiitli kindlustamist.
Ott Tänak mullu Kataloonias pärast MM-tiitli kindlustamist. Foto: Red Bull Content Pool

WRC sarja kajastamisel üle ilma tuntuks saanud ralliajakirjanik Colin Clark pani ritta oma nägemuse tänavusest kümnest paremast roolikeerajast. Tabelipeas üllatust ei sündinud: Ott Tänak istub maailmameistrile kohasel esimesel positsioonil.

Blogija, kolumnisti ja saatejuhina ralliradade ääres tegutsenud Clark sõnas enne valiku avalikuks tegemist: «See on lugu, mis tekitab mulle igal aastal rohkem probleeme kui miski muu. Tuletan meelde: mu pingerivi aluseks ei ole meistrivõistluste järjestused, rallivõidud ja isegi mitte katsevõidud. Määrav on, kes avaldas enim muljet.»

Ometi: esikoht kuulus sõitjale, kes oli parim igas mõttes, ka eelpool nimetatud statistiliste näitajate poolest. Clark põhjendas Tänaku eelistamist niiviisi:

«Igasuguste küsimusteta aasta tegija. Jäänuks mõned paljuräägitud tehnilised probleemid olemata – iseäranis Sardiinias ja Türgis –, kindlustanuks Tänak MM-tiitli juba palju varem kui enne eelviimast etappi Walesis. Ta ei teinud läbi hooaja peaaegu ainsatki viga. Tänaku kindlus ja eneseusk kasvasid nii suureks, et ta teadis iga võistluse eel: just mina peaksin selle ralli võitma. Tema kiirus ja stabiilsus jõudsid uuele tasemele, mis sundis rivaale riskima ning sai lõpuks neile saatuslikuks.

Hyundaisse siirdumine hooaja lõpus mõjus pommiplahvatusena. Ilmselt peitub selle käigu taga sügavam mõte tugevdada iseenda sisemist usku: ükspuha, mis autos ma istun, olen kiireim ja parim. Leidub väga vähe neid, kes saaks selle üle vaielda.»

Kui MMi üldarvestuses tuli teiseks Hyundai senine esinumber Thierry Neuville, siis Clark jättis oma edetabelis belglase alles neljandaks ning eelistas talle pronksimeest Sebastien Ogieri ja vaid kaheksal rallil osalenud Dani Sordot.

Clark Ogierist: «Citroen C3 ei olnud selgelt ülesannete kõrgusel, küll aga oli Ogier. Ta kasutas oma kogemusi, kavalust ja tarkust, et hoida Tänakut surve all. Hooaeg oli tema jaoks täiesti eriline, aga näitas, et kuuekordses tšempionis peitub endiselt tahe ja kiirus võitmiseks. Järgmisel aastal on ta ultrakiire Toyota roolis taas tõeline tiitlinõudleja.»

Clark Sordost: «Tõeline meeskonnamängija, kes sõidab paremini kui iial varem. Kas viimastel aastatel on WRC sarjas olnud populaarsemat võitu kui Sordo triumf Sardiinias? Ma ei usu. Oli karjääri alguses puhas asfaldispets, aga nüüd kujutab ohtu igal kattel. Uus leping Hyundaiga kinnitab, kuidas tiim teda hindab.»

Tundub uskumatu, aga viiendat aastat järjest tuli tal leppida pruutneitsi rolliga.

Colin Clark Thierry Neuville’ist

Clark Neuville’ist: «Kui kaua peab ta ootama, et tõusta maailmameistriks? Tundub uskumatu, aga viiendat aastat järjest tuli leppida pruutneitsi rolliga. Taas sai saatuslikuks hooaja teine pool, kuni Tänak muutus püüdmatuks. Võime vaid arvata, kui palju pingeid lisas ja riskivõimalusi vähendas kohustus tuua Hyundaile tootjate karikas. Äärmisel huvitav näha, kuidas ta reageerib Tänakuga samas tiimis sõitmisele.»

Järgnesid: 5. Elfyn Evans, 6. Andreas Mikkelsen, 7. Esapekka Lappi, 8. Gus Greensmith, 9. Kalle Rovanperä, 10. Chris Ingram.

Kas trio Sebastien Ogier (all), Thierry Neuville (keskel) ja Dani Sordo (paremal) saab uues tiitlijahis Ott Tänakule ohtlikuks?
Kas trio Sebastien Ogier (all), Thierry Neuville (keskel) ja Dani Sordo (paremal) saab uues tiitlijahis Ott Tänakule ohtlikuks? Foto: MIGUEL RIOPA/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles