18-aastane Paide mängumees käis Hollandi kõrgliigaklubis testimisel

Postimees Sport
Copy
Henri Välja
Henri Välja Foto: Paide linnameeskond Facebook

Juulis 100. sünnipäeva tähistav Heerenveen tuli eelmisel hooajal Hollandi meistriliigas 11. kohale ja praegu püsitakse tabelis kaheksandal positsioonil. Hea hooaja teinud Henri Välja käis seal testimisel. 

Betsafe’i podcasti külaliseks oli jalgpallur Gert Kams, kes arutas Kalev Kruusiga Eesti jalgpalli hetkeolukorra üle, rääkis värskest ametikohast Paide Linnameeskonna spordidirektorina ning enda karjääri tõusudest ja mõõnadest. Kõigele lisaks avalikustas ta, et talendikas Eesti noormängija Henri Välja käis Hollandis testimisel.

«Henri Välja tegi 18-aastasena Eesti mõistes väga hea hooaja ja käis hiljuti Heerenveenis testimisel,» avaldas Kams saatejuht Kalev Kruusile. Premium liigas neljandale kohale tulnud Paide eest lõi Välja lõppenud hooajal üheksa väravat ja andis seitse resultatiivset söötu.

Tänavu aasta lõpus karjäärile punkti pannud jalgpallur Gert Kamsist sai detsembri alguses Paide Linnameeskonna spordidirektor. Mehe sõnul tehti talle mitmeid pakkumisi, kuid otsustas jätkata jalgpalli teemadel ning tegi sellega profikarjäärist sujuva ülemineku tööradadele.

Kamsi hinnangul on jalgpalli turuolukord praegu selline, et vabu mängijaid liigub väga palju. Ka Paide Linnameeskonda laekub erinevaid kanaleid pidi palju pakkumisi välismängijatelt. Eesti noormängijate probleem on tema sõnul ambitsiooni puudus. «Lumehelbekestest räägitakse palju – noortel kasvandikel pole ambitsiooni, et läbi lüüa, sest kõik on liiga kergesti tulnud,» ütles Kams ja sõnas, et jalgpalluri palk neid ei motiveeri ja ametiga kaasnevat kriitikat ei suudeta taluda.

Ta on läbi karjääri vältinud Eesti jalgpalli kohta käiva negatiivse soigumise kuulamist. «Las koerad hauguvad, karavan läheb ikka edasi,» sõnas Kams. Samuti ei ole mees nõus Kalev Kruusi väitega, et meie koondis ei pääse kunagi jalgpalli MMile.

«Jalgpallis kuskile jõudmiseks, peab endaga kõvasti vaeva nägema ja investeerima. Mingil hetkel võiks mängijal olla kahe hooaja vahel eratreener, kellega lihvida füüsilist poolt, kiirust ja tehnikat. Kui sul on mängijana üks hea omadus, siis selle peab ideaalseks saama.»

Kamsi sõnul on jalgpalli mängimise juures oluline ka muude spordialade valdamine, tema puhul näiteks kahevõistluse ja kergejõustiku taust. «Ühele kindlale alale keskendumine ei ole vale, aga üldine koordinatsioon ja sporditaust tuleb kasuks. Meie ühiskond on muutunud, liiga vara hakatakse keskenduma ühele alale ja otsus tehakse juba lapseeas liiga vara ära.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles