Saaremaa võrkpallurite uus pealik: alustan tööd väga keerulisel ajal

Andres Vaher
, reporter
Copy
Ioannis Kalmazidis
Ioannis Kalmazidis Foto: Saaremaa VK

Saaremaa võrkpalli uus peatreener Ioannis Kalmazidis lausus otsekoheselt, et võtab meeskonna juhtimise üle võimalikult keerulisel ajal. «Ma ei saa rääkida konkreetsetest muutustest või lubadustest,» sõnas värvika taustaga mees.

Teatavasti otsustasid Saaremaa klubi juhid koos vana aastaga lõpetada koostöö senise peatreeneri Urmas Taliga. Täna avaldati uue juhendaja nimi: Ioannis Kalmazidis.

«Hooaeg on juba täies hoos ja seetõttu pean tunnistama, et töö alustamiseks ei ole just ideaalne aeg. Annan endale aru, et mul saab algul olema väga-väga raske. Ma pole saanud meeskonna ettevalmistuses ja koosseisu planeerimises sõna sekka öelda. Kohe ja kiiresti midagi ehitada on keeruline. Seda enam, et kohe on päris tihedalt mänge tulemas,» sõnas homme õhtul Eestisse saabuv Kalmazidis telefonitsi Postimehele.

«Kindlasti ei ole mõistlik sellises olukorras hakata ellu viima suuri muutusi. Tuleb püüda jätkata eelmise treeneri tehtut ja püüda vaikselt omalt poolt lisada vajalikke detaile. Aga millised need täpselt olla võiks, on mul praegu võimatu ütelda. Pean enne ise meeskonna juurde tulema, kõike nägema, mängijatega rääkima ja protsessi sisse elama. Usutavasti saan kohe midagi tuua näiteks psühholoogilises osas,» mõtiskles Kalmazidis.

Ta märkis, et esimene kontakt saarlastega toimus jõulupühade paiku ühe Itaalia agendi kaudu. «Algul võeti ühendust ja küsiti, kas olen vaba ja huvitatud. Seejärel läksime juttudega konkreetsemaks ja jõudsime kokkuleppele. Saan aru, et sisuline otsus treenerivahetuse osas oli klubil langenud juba Eesti karikafinaali,» viitas Kalmazidis Saaremaa äsja Tartu Bigbanilt saadud dramaatilisele 2:3 kaotusele.

«Olen videopildist vaadanud Saaremaa mänge, samuti uurinud põhjalikult statistikat. Mängijatest tunnen kõige paremini kuubalast Javier Jimenezt, kellega töötasin edukalt koos Saloniki PAOKist,» meenutas ta aastat, mis tõi klubile Kreeka meistritiitli ja karikavõidu ning Jimenezile väärtuslikeima mängija nimetuse. «Kreeka liiga päevilt tean ka Austraalia tempomeest (Beau Grahamit – toim), samuti olen kursis Eesti koondislaste nimedega. Aga mõistagi ei saa ma öelda, et tunnen meeskonda. See aeg alles tuleb.»

Viimased hooajad seikles täielikus eksootikas

Saarlaste uus juhendaja on tõeliselt kirju taustaga mees. Sündinud Ungari pealinnas Budapestis, kasvanud ja parimad võrkpalliaastad veetnud Rootsis – mängijakarjääri kroonijuveeliks EM-hõbe aastast 1989 –, viimasel ajal elanud ja töötanud enamjaolt Kreekas.

«Ma ei pea end rohkem rootslaseks ega kreeklaseks. Nende rahvuste jooned on väga erinevad. Olen püüdnud võtta mõlemast parimad omadused. Kindlasti olen aga väga hea uute oludega kohaneja ja loodan, et ka Eestis on mul sellest kasu,» rääkis Kalmazidis, kel taskus nii Rootsi kui Kreeka pass.

Paaril viimasel hooajal on ta aga kujunenud pigem «rahvusvaheliseks rännumeheks». «Töötasin pikki aastaid Kreekas. Tunamullu otsustasin aga minna Küprosele, eelmisel hooajal olin Liibanonis ja tänavust alustasin juba Araabia Ühendemiraatides. Veendusin siiski, et sealses piirkonnas töötamine osutuks väga keeruliseks väljakutseks. Leppisime klubiga kokku, et targem on lahku minna. Viimased poolteist kuud olin vaba mees,» kirjeldas Kalmazidis värvikat tausta.

«Olen korduvalt käinud ka Eestis. Kõike täpselt enam isegi ei mäleta, aga mängijana kindlasti Rootsi koondisega ja Sollentuna klubiga, viimati aga mõne aasta eest Kreeka naisjuunioride treenerina. Kui ma ei eksi, mängisime Tartus,» sobras Kalmazidis mälus. Tõepoolest, aastal 2014 oli Taaralinn koos Tamperega naisjuunioride EM-finaalturniiri võõrustaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles