Rootsi suusalegendi ideaalmaailm varises seitse aastat tagasi kokku (7)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Thomas Wassberg.
Thomas Wassberg. Foto: Twitter @SaraJarlous

Endine Rootsi suusataja, neljakordne olümpiavõitja Thomas Wassberg võttis seitse aastat tagasi ühes naisega vastu otsuse, mis muutis tema elu ja maailmavaadet täielikult. 

63-aastane Wassberg otsustas 2013. aastal koos abikaasa Ulrike Wieseriga lapsendada Afganistani põgeniku. Teine väikelaps saabus kaugelt maalt nende juurde 2015. aastal. Mõlemad otsused muutsid täielikult abielupaari arusaama põgenikekriisist. 

«Põhimõtteliselt mõistetakse neid kohe hukka,» vahendab Aftonbladet kolmel olümpial kokku neljal korral poodiumi kõrgeimale astmele tõusnud Wassbergi sõnu. 

Kuna abikaasa Ulrike puutus koolis kokku arengumaadest pärit lastega, siis leidis ta, et ka nemad peaksid olukorra leevendamisele kaasa aitama. «Ta tahtis väga aidata ja leian praegu, et teeme tõepoolest head,» sõnab Wassberg. 

«Olen teiste kultuuride kohta väga palju õppinud. Kui ma poleks neid lapsendanud, siis ei tunneks ma huvi selle vastu, mis Afganistanis toimub,» selgitab rootslane. 

«Lääneriigina süüdistame kõiges halvas [president Vladimir] Putini juhitud Venemaad, kuid tegelikult on USA see, kes kõike hävitab,» jätkab ta. «Putinil on kõvasti terviklikum ja parem maailmavaade kui USA presidentidel.»

Wassberg vaatab praegu täiesti teistmoodi ka Rootsi migratsioonipoliitikale. «See on haiglane, kuidas Afganistani poisse siin koheldakse. Põhimõtteliselt mõistetakse nad kohe hukka, neid peetakse automaatselt kriminaalideks, keda ei saa aga riigist välja saata.»

Wassberg osales oma karjääri jooksul neljadel olümpiamängudel ja noppis sealt neli kuldmedalit. Lisaks võib rootslase auhinnakapist leida kolm MM-kulda, kolm MM-hõbedat ja ühe MM-pronksi. MK-etappidel võidutses ta karjääri jooksul kuuel korral. 

Pärast sportlaskarjääri lõppu asus Wassberg tööle Rootsi raadiosse. Lisaks treenib ta Åsarna IK suusaklubis pealekasvavat põlvkonda. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles