Epeenaised kaotasid finaali, kuid astusid suure sammu Tokyo olümpia suunas (1)

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Epeenaiskond.
Epeenaiskond. Foto: Trifiletti/Bizzi

Havanna MK-etapi individuaalturniir Eesti epeevehklejatele ülivõimsaid emotsioone ei pakkunud. Naiskonnavõistlusel tegid eestlannad aga võimsa vigade paranduse: nad jõudsid finaali, kus tuli tunnistada Itaalia 33:30 paremust. 

Tänu maailma edetabeli viiendale asetusele avaringist vabastust omanud eestlannad läksid teises ringis vastamisi Ungariga (maailma edetabeli 12.), kellest suudeti 39:34 üle olla.

Veerandfinaalis tuli meie kvartetil (Julia Beljajeva, Kristina Kuusk, Erika Kirpu, Katrina Lehis) vastamisi minna tunamulluste maailmameistrite ameeriklannadega. Eestlannad võtsid sügisel Tallinna Mõõgal saadud kaotuse eest magusa revanši ja sammusid 45:30 võiduga edasi poolfinaali.

Nelja parema seas alistas meie nelik Ukraina 45:33, kuid finaalis tuli eestlannade kvartetil 30:33 alla vanduda Itaaliale. 

Kolmanda koha matšis alistas Prantsusmaa 45:44 Ukraina. 

Just mullu Havannas tõusid eestlannad viimati poodiumi kõrgeimale astmele. Märtsis jõuti Chengdus finaali. Pärast seda pole meie naised jõudnud isegi pjedestaalile: Dubais ja EMil oldi seitsmendad, MMil kuuendad ja Tallinna Mõõgal viiendad. 

Kuuba MK-etapilt oli Eesti naiskonna jaoks ülioluline noppida häid punkte, sest vastasel juhul võis Tokyo olümpiapileti teenimine muutuda juba helesiniseks unistuseks. 

Kuidas jagatakse epeevehklemises olümpiakohti?

Tokyo olümpiale pääseb kokku kaheksa koondist ja seda üldtabeli põhjal: esmalt neli paremat ja seejärel neli tsoonide parimat (tingimusel, et tsooni parim kuulub edetabelis 16 parema sekka). Kui peakski juhtuma, et mõne tsooni parim nõnda kõrgel tabelireal ei paikne, saab OM-pääsme üldtabeli paremuselt järgmine koondis. Ja seda olenemata tsoonist. 

Olümpiaedetabel pärast Havanna MK-etappi:

1. Hiina 278
2. Poola 274
3. Venemaa 272
4. Itaalia 254

5. USA 248
6. Eesti 200
7. Lõuna-Korea 195
8. Ukraina 189
9. Prantsusmaa 175
10. Saksamaa 147
11. Rumeenia 142
12. Kanada 138
13. Ungari 136
14. Šveits 129
15. Hong Kong 125
16. Jaapan 117
17. Egiptus 104

Ehk praeguse seisuga lendaksid Tokyosse edetabeli neli esimest Hiina, Poola, Venemaa ja Itaalia. Lisaks veel Eesti (Euroopa parim), Lõuna-Korea (Aasia parim), Ukraina (sest Aafrika parim Egiptus pole 16 parema seas) ja USA (Ameerika parim). 

Edetabelipunkte on võimalik veel püüda veebruaris Hispaanias ja märtsis Hiinas, pärast seda arvatakse maha iga koondise hooaja nigelaim tulemus ning nii selguvadki kaheksa õnnelikku, kes pääsevad Tokyosse. 

Need on siis riigid, kes saavad Tokyos välja panna kolm vehklejat. Kui eestlannad niimoodi piletit ei teeni jääb veel kaks võimalust: maailma edetabeli põhjal antakse OM-pilet kahele eurooplannale, lisaks pääseb Vanast Maailmast Tokyosse siinse OM-kvalifikatsioonivõistluse tšempion. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles