Norra maleäss püstitas maailmarekordi, mis võib püsida aastakümneid

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Magnus Carlsen
Magnus Carlsen Foto: Jon Olav Nesvold / Imago/ Bildbyran

Seitse aastat tagasi esimest korda male maailmameistriks kroonitud Magnus Carlsen haaras äsja Jordan van Foreesti alistamisega enda nimele ülivõimsa maailmarekordi.

Nimelt on norralane suutnud malelaua taga kaotust vältida 111 järjestikuses kohtumises. Viimati pidi Carlsen vastase paremust tunnistama 532 päeva tagasi, kui jäi 2018. aasta 31. juulil alla Shakhriyar Mamedyarovile. 

«See on täiesti uskumatu seeria, millele ei jõua keegi tulevikus ligilähedalegi,» on Norra rahvusringhäälingu maleekspert Torstein Bae veendunud. «Ta on pooleteise aasta jooksul kogu aeg osalenud ju turniiridel, astunud vastu maailma eliidile, ja teinud seda kaotuseta. See on täiesti fenomenaalne saavutus. Paljud usuvad, et see rekord püsib aastakümneid.»

Eelmine tippmark (110) kuulus Vene-Hollandi suurmeistrile Sergei Tiviakovile, kes püstitas selle 2005. aastal. 

2004. aastal suurmeistri staatuse saanud Carlsen ise ennast maailmarekordimeheks veel ei pea, sest ta ei taha arvestada kaht klubi eest tehtud matši, kus tema vastasteks olid kohalikud Norra maletajad. 

Paljud malesõbrad on ka Tiviakovi eelmise tipptulemuse kahtluse alla pannud sõnades, et temagi pidas mitmeid partiisid tunduvalt nõrgemate vastaste vastu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles