Võidukas Sildaru: kõik läks nii, nagu pidi minema (2)

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Kelly Sildaru noorte olümpial Lausanne'is.
Kelly Sildaru noorte olümpial Lausanne'is. Foto: Siim Sukles

«Minu jaoks tähendab see medal väga palju, sest see on minu esimene olümpiamedal, mis siis, et noorte oma,» üritab äsja Lausanne'is pargisõidus poodiumi kõrgeimale astmele tõusnud Kelly Sildaru oma emotsioone sõnadesse panna.

Võidetud kuldmedal on eestlanna karjääri üheksas tiitlivõistluste autasu. Varasemalt on tema auhinnakapis kuus juunioride MM-kuldmedalit, üks MM-hõbe ja üks täiskasvanute maailmameistritiitel. Lisaks on Sildaru kulda ja karda noppinud erinevatelt kommertsvõistlustelt, millest prominentsemad on X-mängud.

Kuhu too medal selles hierarhias tema jaoks paigutub? «Medaleid on alati väga raske kusagile paigutada. Mõne väikse võistluse autasu võib olla kordades suurema tähendusega enda jaoks, kuna selle nimel tuli näha rohkem vaeva ja tööd,» kõlab kuu aja pärast täisealiseks saav Sildaru vastus.

Sildaru sai avakatsel kirja 91,25 punkti ja teisel katsel tõstis lati 93,75 peale. Paljud spordisõbrad arvasid, et pärast seda on võistlus sisuliselt tehtud, kuid mullu USA passi Hiina oma vastu vahetanud Ailing Eileen Gul oli teine arvamus. 16-aastane sportlane tegi kolmandal laskumisel ideaalilähedase sõidu, mille hindamiseks võtsid kohtunikud väga kaua aega. Lõpuks manati tabloole punktisummaks 93,25 ehk Sildaru napsas kuldmedali kõigest 0,5 punktiga.

Mis tunded eestlannat tol hetkel valdasid? «Eks mõtlesin samamoodi, et kas ta saab rohkem punkte või mitte,» sõnab Sildaru, kelle hinnangul võis Gu parim laskumine olla tema omast isegi grammi võrra parem.

«Ma ei jäänud ise oma laskumistega väga rahule. Esialgu olid täiesti teistsugused plaanid, kuid kuna treeningpäevi jäi siin väheks, siis tuli valida kindlam variant,» jätkab ta.

Küll ei nõustu ta väitega, justkui oli tema tänane esitus täielikult kindla peale minek ning mingit riski ta ei võtnud. «Tegelikult kompame igal laskumisel mingeid piire, kuid natukene rohkem kindla peale sai küll mindud. Tegime trikke, mis ka vähese suusatamise pealt välja tuleksid.»

Tänavu kodumaal peamiselt jõusaalis ja batuudil hooajale põhja ladunud Sildaru sõnul pole väga ohtu, et trikid, mis tal varasemast arsenalis olemas, kusagile kaoksid. «Kui pole pikka aega suuskadel olnud, siis nende meelde tuletamine võtab lihtsalt natukene aega. Aga paar ringi mäel ja siis tulevad need tagasi. Kusagile need kindlasti ei kao,» leiab ta.

Ühtlasi oli tegemist esimese ametliku võistlusega, kus Sildaru ei juhendanud enam tema isa Tõnis, vaid treenerina oli Lausanne’is kaasas eestlanna poiss-sõber Mihkel Ustav. Sildaru hinnangul toimis nende koostöö oivaliselt.

«Koostöö sujus väga hästi ja kõik läks nii, nagu pidi minema. Panime kava üheskoos paika, täpselt nii nagu soovisime. See oli ühine arutelu, kus pole ühel rohkem sõnaõigust kui teisel. Saime väga hästi hakkama,» sõnab Sildaru, kelle esimeseks õnnitlejaks oli ema Lilian.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles