Britid ei luba WADAt oma staarsportlase dopinguproovi kallale (4)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Mo Farah Rio olümpia 5000 m ja 10 000 m kuldmeldalitega
Mo Farah Rio olümpia 5000 m ja 10 000 m kuldmeldalitega Foto: ERIC FEFERBERG/AFP

Maailma Antidopingu Agentuur (WADA) soovib korduvtestida Suurbritannia pikamaajooksja Mo Farahi varasemaid dopinguproove, kuid sealne antidoping keeldub neid üle andmast. 

Nimelt mõisteti Farahi endine treener Albero Salazar mullu süüdi keelatud ainetega tegelemise eest, mistõttu soovib WADA üle kontrollida kõik juhedajaga koostööd teinud sportlased. Suurbritannia Antidopingu (UKAD) pole aga nõus staieri verd ega uriini uurijatele üle andma. 

UKADi juhi Nicole Sapstedi sõnul tehakse seda vaid siis, kui neile esitatakse selged süüdistused Farahi dopingukasutamise kohta. «Meie hoiame neid proove alles juhuks, kui teadus on piisavalt edasi liikunud. Iga kord, kui me avame proovi, kaotame võimaluse sealt tulevikus midagi muud otsida,» sõnas Sapsted.

«Minu nägemuses on iga Briti Antidopingu poolt kogutud test meie omand,» ei näinud ta ka põhjust WADA soovile vastu tulla. Briti Antidoping hoiustab dopinguproove kuni kümme aastat. 

Farah, kelle auhinnakapist võib leida neli olümpiakulda ja kuus MM-kulda, pole kunagi ühtegi positiivsed dopinguproovi andnud ning on kategooriliselt eitanud igasugust kokkupuudet keelatud ainetega. 

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles