Neurokirurg: Michael Schumacher on tundmatuseni muutunud (3)

Postimees Sport
Copy
Michael Schumacher.
Michael Schumacher. Foto: Rui Vieira/PA Wire/PA Images

Rohkem kui kuus aastat tagasi suusamäel kukkunud, koomasse langenud ja sealtsaati avalikkuse pilgu alt eemal oleva endise vormeliässa Michael Schumacheri tervise kohta pole infot õieti tilkunud. Üks Itaalia neurokirurg rääkis avameelselt, millises seisundis Schumacher praegu tõenäoliselt on.

Bologna haiglas töötav Nicola Acciari rääkis Itaalia motoportaalile diariouno.com, et Schumacher on tundmatuseni muutunud võrreldes sellega, millisena maailm teda mäletab.

Seitsmekordne vormel 1 sarja maailmameister oli pärast õnnetust ränga peavigastuse tõttu pikalt koomas ning on hiljemgi läbinud mitu lõikust. Teda ravitakse alates 2014. aasta sügisest tema Šveitsis asuvas villas.

Acciari tõdes, et Schumacheri keha on vigastuse tagajärjel muutunud. «Ta on väga erinev sellest inimesest, keda mäletame võidusõidurajalt. Tema siseorganid, lihased ja luustik on oluliselt muutunud ja nende seisund on tublisti halvenenud. See kõik on ajuvigastuse tagajärg,» rääkis arst.

Detsembris avaldas Schumacheri ihuarst Jean-Francois Payen mõne detaili ravi kohta, mida vormelilegend saab. Just Paven oli viis aastat tagasi esimesena kinnitanud Schumacheri koomast väljatulekut ning ta teatas, et praegu on arstidel kolme aasta pikkune taastusraviplaan, mis seisneb tüvirakkude siirdamises.

Professor Philippe Menasche oli Saksamaa meediale kinnitanud, et Schumacherit raviti vahepeal Pariisis Georges Pompidou haiglas.

Tüvirakkude siirdamist Schumacheri juhtumi puhul võib Põhja-Eesti Regionaalhaigla neurokirurg Andres Asseri sõnul pidada eksperimentaalseks. «Et oleks mingisugune stabiilne ennustatav efekt, seda tänapäeval veel vähemalt ajuvigastuse korral ei ole saavutatud,» ütles Asser «Ringvaatele». Neurokirurgi sõnul on tüvirakkude siirdamise peamiseks sihtgrupiks verehaigused. «Ma miskipärast arvan, et kui see oleks mingi suurepärane edulugu, siis me teaksime sellest. Kuid jällegi - oletus,» kommenteeris ta. 

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles