VIDEO ⟩ Tagasivaade: salakaval Monte Carlo on ka maailmameistreid neelanud

Karl Mihkel Eller
Copy

Autoralli maailmameistrivõistlustel 2020. aastal on kavas 13 etappi, millest esimene on 23.-26. jaanuarini toimuv Monte Carlo ralli Lõuna-Prantsusmaa alpides. Viskame pilgu peale Monte Carlo ralli ajaloole.

88. korda toimuv Monte Carlo võidukihutamine on tänapäeva autoralli hälliks. Selle ralli üks ikoonilisemaid paikasid on Col de Turini – mäekuru, mida rallisõitjaid läbivad igal aastal – ja ka tänavu pole mingi erand. Aastakümneid on see meelitanud tuhandeid rallifänne ning ühtlasi purustanud mitmete sõitjate lootused Monte Carlo ralli võidust.

Meenutame mõndasid neist. 2005. aastal oli kaks hooaega varem MM-tiitli võitnud Petter Solberg Subarul teed mööda mäest alla sõitmas, kui lahtine lumi ootamatult teel oli. Norrakas kaotas juhitavuse, sõitis teepiirdesse ja Subaru Impreza kaotas ühe ratastest. Solberg üritas küll jätkata, kuid peagi saabunud tiimikäsklus tõmbas sellele plaanile vee peale.

Monte mägede taltsutamine vajab erilist sõitjat ja erilist autot. Neljakordne autoralli maailmameister ja nüüdne tiimipealik Tommi Mäkinen noppis aastatel 1999-2002 neli järjestikust Monte Carlo võitu. Kuid 2001. aasta võit Mitsubishi roolis läheb ajalukku kui kõige kuulsam neist.

Viimast korda Col de Turini katsele startides jäi Mäkinen esikohta hoidnud Colin McRaest kolme ja poole minuti kaugusele. Soomlast ootas šotlase püüdmisel ees tihe tööpäev. Võitlus käis mõisa peale, kuid katse algusest tundus, et sellest ei kujune Fordi ja McRae päev. See varajane piruett oli alles õigepea ees ootava kurjakuulutav sissejuhatus.

Mõne kilomeetri pärast hakkas streikima Ford Focuse gaasipedaal ja nii jäi šotlane keset kitsast teed lihtsalt jõude seisma. McRae oli maruvihane. Mäkineni aga sellised probleemid ei kimbutanud. Ta lausa lendas lumisest mäest allapoole ja jõudis õige pea ka McRaele järele ning sai temast kadudeta mööda.

Ja nii tõusis hoopis Mäkinen kolmandat korda Monte Carlo ralli võitjaks. Kuigi McRae startis Monte Carlos veel kaks korda ja lõpetas korra ka teisena, jäigi tal karjääri jooksul Monte Carlo ralli võit võtmata.

Monte Carlos mängivad olulist rolli hoolduspausid, kus kriitilist tähtsust omab tehtav rehvivalik. Ühel katsel võib sõitja läbida nii kuiva asfalti, üleni lumist ja jäist teed ning märga ja libedat asfalti. Õige rehvivalik võib sabassörkija tõsta poodiumile või kindla võidumehe põrmu langetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles