Vaata harukordseid kaadreid suurest sportlasest: Georg Lurich leiti filmilindilt

Postimees Sport
Copy
Noor Georg Lurich.
Noor Georg Lurich. Foto: Alvar Loogi erakogu

Alates tänasest, 23. jaanuarist saab spordimuuseumi raskejõustiku saalis näha tõenäoliselt vanimat Eesti spordifilmi. Film sisaldab ainsaid teadaolevaid kaadreid 20. sajandi ühest tuntuimast eestlasest Georg Lurichist.

1910. aastast pärit Taani Nordisk Film Kompagni filmirulli «World's Wrestling Champions», mille peaosas Eesti rammumees Georg Lurich, leidis spordimuuseumi juht Siim Randoja koostöös USA Kongressi raamatukogu arhiiviga pärast aastatepikkusi otsinguid.

Foto: Kuvatõmmis filmist

Randoja sõnul on tegemist harukordse leiuga. „Tegemist on vanima filmilõiguga Eesti spordist ja tuntud eestlastest üleüldse ning ainsate säilinud ehedate kaadritega meie spordikangelasest Lurichist,“ märkis ta. Tähelepanuväärne on asjaolu, et 22. jaanuaril möödus Georg Lurichi surmast 100 aastat. „Selle filmi avalikkuse ette toomine sellisel märgilisel tähtpäeval on suur au,“ ütles Randoja. Film on tänasest kõikidele muuseumikülastajatele vaatamiseks üleval näitusekeskkonnas – spordimuuseumi raskejõustiku saalis, mis on pühendatud 19. sajandi ja 20. sajandi alguse jõumeestele.

Foto: Kuvatõmmis filmist

Lapsena pigem nõrga tervisega Georg Lurich sündis 1876. aastal Väike-Maarja alevikus, kuid õppis Tallinnas Reaalkoolis, kus oli üks väheseid eestlasi. Omal ajal ülipopulaarne Lurich oli elukutseliste maailmameister maadluses ning võitis mitmeid suuri maadlusturniire (Hamburgis 1901, Riias 1902, Budapestis 1906, Lissabonis 1907 jm). Muuhulgas avaldas Lurich ka tervise edendamise ja raskejõustikualaseid artikleid ajakirjanduses ning jõudis oma seiklusliku elu jooksul osaleda isegi I Maailmasõja luuremängudes.

Filmilõiku saab Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumis vaadata kuni aprilli lõpuni.

Foto: Kuvatõmmis filmist
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles