Kuldne Sildaru: vajadusel saanuks ka juurde panna (1)

Carl-Robert Puhm
Copy
Kelly Sildaru.
Kelly Sildaru. Foto: Gabriel Christus / ESPN Images

X-mängudel karjääri neljanda pargisõidu kulla teeninud freestyle-suusataja Kelly Sildaru ütles võistlusjärgses intervjuus Postimehele, et võinuks vajadusel teha ka keerukamaid trikke. Eestlanna kiitis ka uudset võistlusformaati, mis lõi pingevabama õhkkonna.

«Viimased kaks päeva on olnud väga pingelised, aga heas mõttes. Aga tagantjärele hinnates on see kõik seda väärt olnud. Olen väga õnnelik, et suutsin kaks päeva järjest kulla võita. Eriti eile, sest see rennisõidu kuld tuli mulle tõesti väga-väga ootamatult,» kirjeldas 17-aastane suusataja emotsioone.

Möödunud aasta parima naissportlase sõnul oli tema soorituses ka varu. «Natuke oleksin saanud ikka juurde panna. Aga see juhtunuks siis, kui oleks väga-väga vaja olnud. Ma alguses planeerisin teha esimesel hüppel switch 1080 (selg ees kolm tiiru ümber oma telje -toim), aga kuna teise hüpesse oli suhteliselt raske hoogu saada, siis loobusin sellest. Sain aru, et pole mõtet punnitada. Pigem soovisin teha midagi muud, mis on kindlam. Aga viimasel sõidul tegin alumises hüppes selg ees 1200 kraadi. Otsustasin, et selle triki teen ikkagi ära.»

Kui varasematel kordadel on pargisõidus jagatud iga võistlussõidu järel sportlastele punkte, siis eile peeti see formaadis, kus punkte ei jagatud, vaid hinnati nelja läbimise üldmuljet.

«Mulle see formaat tegelikult väga meeldis. See ei pane sportlastele nii palju pingeid peale. Siin loevad kõik sõidud ja üldmulje. Ei ole nii, et ainult üks katse läheb arvesse. Minu arvates on see hästi-hästi mõnus,» õhkas X-mängudelt üheksanda medali võitnud eestlanna.

«Ma arvan, et esimesed kaks sõitu olid kõige paremad. Need tegin nii, nagu enne võistlust plaanisin. Kolmanda ja neljanda katse kavad panin jooksvalt kokku ja neid polnud ma otseselt treeningutel harjutanud. See tulenes sellest, et kohtunikud hindavad variatiivsust. Eesmärk oli näidata neile, et ma oska teha erinevaid rail'e ja elemente mitmetes suundades.»

Eilsel võistlusel valitsenud ilmastikutingimused ja rajaolud olid oluliselt paremad kui treeningutel.

«Võistlusel sain hoogu normaalselt. Hommikul oli rada veel kiirem. Päeva peale läks natuke aegasemaks, sest päike tuli välja ja muutis raja pehmemaks. Aga kindlasti oli hoog parem kui treeningutel, kus sadas lund ja põhimõtteliselt hüpata ei saanudki.»

Sildaru sõnul võtab ta nüüd nädal aega rahulikumalt, et pikast ja kurnavast nädalast võimalikult hästi ära taastuda. «Järgmisel nädalal on Dew Tour. Nii kaua on plaan puhata, et olla võistluseks 100% valmis. Vahepealsel ajal ma harjutada otseselt ei plaani. Viimane nädal on olnud väga väsitav, eesmärk on sellest ära taastuda. Esimesed päevad võtan hästi rahulikult ja siis lähen võib-olla jõusaali või olen muudmoodi aktiivne. Teen ka Dew Touril mitut ala. Pean sinna minema võimalikult värskena, et keha ilusti vastu peaks», selgitas Sildaru lõpetuseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles