Maailm leinab: Bryantile kirjutasid järelhüüde Trump, Messi, O'Neal ja paljud teised

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Shaquille O'Nealil (paremal) jääb endist meeskonnakaaslast ja sõpra Kobe Bryantit igatsema.
Shaquille O'Nealil (paremal) jääb endist meeskonnakaaslast ja sõpra Kobe Bryantit igatsema. Foto: MIKE BLAKE/REUTERS

Helikopteriõnnetuses hukkunud korvpallistaarile Kobe Bryantile on järelhüüde kirjutanud suur osa maailma spordieliidist.

ESPNi allika teatel oli 41-aastane Bryant teel 13-aastaseks elanud tütre korvpallimängule. Lisaks neile olid ESPNi esialgse teate kohaselt kopteri pardal üks Gianna võistkonnakaaslane koos oma vanemaga ning kopteri piloot. Võimud alustasid õnnetuse asjaolude uurimist ning teatasid, et kopteris oli viibinud veel neli ehk kokku üheksa inimest.

Eesti aja järgi eile hilisõhtul avalikuks tulnud uudis šokeeris maailma. Bryantit jäädakse meenutama kui korvpalliajaloo ühte imetlusväärsemat mängijat, kes suutis üle maailma inimesi inspireerida.

NBA juht Adam Silver kirjutas järelhüüdes, et NBA perekond on traagilisest uudisest löödud. «Kobe näitas 20 hooaja jooksul, mis juhtub, kui ühendada imetlusväärne talent suure võidutahtega. Ta oli korvpalli ajaloo üks erakordsemaid mängijaid, kes suutis tõusta legendi staatusesse. Kuid kõige rohkem jäädakse teda mäletama selle eest, kuidas ta suutis inimesi inspireerida.»

Koos Bryantiga kolm NBA tiitlit võitnud Shaquille O'Neali võttis endise meeskonnakaaslase hukkumine sõnatuks. «Selle valu kirjeldamiseks ei ole sõnu. Ma ka kaotasin oma venna ja tema tütre. Ta oli minu paarimees, minu semu, minu sõber. Ma armastan sind ja jään sind igatsema. Minu kaastunne Bryanti perekonnale ja kõikide hukkunute lähedastele.»

Aastatel 1975–1989 Los Angeles Lakersis mänginud NBA kõigi aegade suurim punktiskoorija Kareem Abdul-Jabbar oli samuti sõnade leidmisega raskustes. «Kobe oli tõeline perekonnainimene. Ta armastas oma abikaasat ja tütreid. Ta oli ka imeline sportlane, kes inspireeris kogu generatsiooni. Mul on juhtunut raske mõista.»

Barack Obama ja Kobe Bryant 2009. aastal.
Barack Obama ja Kobe Bryant 2009. aastal. Foto: JIM YOUNG/REUTERS

Korvpallisõbrast USA endine president Barack Obama kirjutas Twitterisse: «Kobe oli korvpalliväljakul legend ning oli just alustanud oma tähendusrikast teist missiooni. Kaotada ka Gianna on meile kui lapsevanematele südantlõhestav. Michelle (Obama abikaasa – toim) ja mina oleme palvetes Vanessaga (Bryanti abikaasa – toim).»

Sõna võttis ka USA praegune president Donald Trump: «Kuigi Kobe Bryant oli korvpalli tõeline legend, oli ta alles elu alustamas. Ta armastas oma perekonda nii palju, ta vaatas tuleviku suunas kirglikult. Et õnnetuses hukkus ka tema kaunis tütar Gianna, teeb selle momendi veelgi laastavamaks.»

Paljude hinnangul kõigi aegade parimaks korvpalluriks peetav Michael Jordan nimetas Bryantit oma väikeseks vennaks. «Ma armastasin teda – ta oli mulle nagu väikevend. Me rääkisime tihti ja ma jään neid vestlusi igatsema. Ta oli ka äge konkurent, üks suuremaid, kes seda mängu mänginud on. Kobe oli imeline isa, kes armastas oma perekonda. Ta oli väga uhke, et tema tütar korvpalli armastas.»

USA golfitäht Tiger Woods kuulis uudist hetkel, mil oli Farmers Insurance Openi turniiri 18. rajal. «Joey La Cava (Woodsi golfipoiss – toim) ütles seda mulle. Ma ei saanud aru, miks publik hüüdis «kaunis Mamba», kuid nüüd ma mõistan. Mul on raske seda uudist seedida, sest kuulsin sellest viis minutit tagasi. Ta oli tõeline võitja, mida ei saa enda kohta just paljud öelda. Iga kord, kui ta väljakul oli, võttis ta ette vastaste parima mängija.»

Barcelona jalgpallitäht Lionel Messi kirjutas Instagrami: «Mul ei ole sõnu. Kogu minu armastus läheb Kobe’i perekonnale ja sõpradele. Mul oli au sind tunda ja sinuga häid hetki jagada. Sa olid harvanähtav geenius.»

Bryant võitis Los Angeles Lakersi koosseisus NBA meistritiitli aastatel 2000–2002, 2009 ja 2010.  34-aastasena sai tast kõige noorem NBA mängija, kes ületas 30 000 punkti ning ta viskas karjääri jooksul 33 643 punkti. NBA Tähtede mängule valiti tagamängija koguni 18 korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles