Teenetemärk võttis Tarmo Tiisleri sõnatuks: tean nüüd, mida sportlased tunnevad (2)

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Tarmo Tiisler.
Tarmo Tiisler. Foto: Ülo Josing/ERR

Legendaarne küsimus – mis tunne on? – on spordireporter Tarmo Tiisleri huulilt tema ajakirjanikukarjääri jooksul üle rullunud ilmselt lugematu arv kordi. Täna sai sama küsimuse esitada temale endale, sest armastatud tele- ja raadiohääl teenis president Kersti Kaljulaidilt Valgetähe V klassi teenetemärgi.

«Oeh,» kostab esimese asjana telefonitorusse, pärast mida Tiisler ennast veidi kogub. «Praegu on ausalt öeldes nii tühi tunne, nagu pole tükk aega kohe olnud. Kui üldse...» jätkab ta sõnu otsivalt.

«Ma pole kunagi teinud mingit karjääri, see sõna ei meeldi mulle. Ma olen lihtsalt kuidagi kulgenud läbi elu,» lausub 1993. aastal Eesti raadio sporditoimetuses reporterina alustanud Tiisler, kellel on taskus hoopis ajaloo- ja lavakunstikraad.

«Mul on hea meel, et see, mida ma teen, läheb kellelegi korda. Arvan, et see on nii kõikide inimeste jaoks, kes kusagil laval – seda see telepurk meiegi jaoks ju on – tegutsevad. Tahame, et see puudutaks kedagi ja läheks inimestele korda,» jätkab alles 2012. aastal iganädalaselt telekaamerate ette ilmunud Tiisler.

Presidendi teenetemärk on märgiline, kuid vahest veelgi suurem on see tunnustus, mis langeb Tiisleri osaks iga päev, kui sajad tuhanded eestlased ta avasüli tele- ja raadioeetri vahendusel oma elutuppa lasevad.

Võistluste järel on ta tihti kuulnud, et sportlane ei oska oma edu kuidagi sõnadesse panna. Või et saavutatu jõuab kohale alles homme. Ja kuni praeguseni polnud ta seda kunagi mõistnud.

«Olin saanud küll sportlasest aru, aga nüüd siis tean ka ise, mis tunne see on. Ongi lihtsalt tühi tunne. Täiesti tühi,» sõnab 27 aastat tagasi töömaastikul spordipisikusse nakatunud Tiisler. 

1993. aastal raadios alustades olid tema kõrval säärased suurkujud nagu Erik Lillo ja Tiit Karuks, kelle kohta Tiisler ise kasutab sõna õpetajad. Kas ta julgeb ennast nüüd nende kõrvale paigutada? «Kas ma olen olnud nende vääriline? Ma arvan, et ei ole. Nad lihtsalt tegid seda, mida nad tegid, nii hästi, et ma ei julge seda öelda,» sõnab ta.

Vabariigi President annab teenetemärgid üle 21. veebruaril Noblessneri valukojas, kuid töökohustustest sõltuvalt ei saa Tiisler lavale ordenit vastu võtma minna. Nimelt on ta samal ajal Itaalias Anterselvas, kus toimub 12–23. veebruarini laskesuusatamise MM. «Aga see on praegu vast kõige väiksem asi,» sõnab ta lõpetuseks. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles