Uus-Meremaa näitel: kui palju raha nõuab MM-ralli korraldamine?

Henry Lääne
Copy
Mikko Hirvonen 2012. aasta Uus-Meremaa MM-rallil.
Mikko Hirvonen 2012. aasta Uus-Meremaa MM-rallil. Foto: MICHAEL BRADLEY/AFP

Uus-Meremaa MM-ralli peakorraldaja Peter Johnston sõnas, et hakkas võistluse jaoks raha koguma juba 2016. aastal.

Autoralli ja võidusõit üldisemalt on Johnstonile väga südamelähedane. Muide, tema isa Reg sõitis esimesel Uus-Meremaa rallil ning lõpetas kokkuvõttes üheksandal kohal.

Viimati sõideti Uus-Meremaal MM-etapp 2012. aastal, kui võidutses üheksakordne maailmameister Sebastien Loeb. Mullu sai selgeks, et võistlus naaseb tänavuseks kalendrisse.

Motorsport Mondays ilmunud loos kirjutatakse, et Uus-Meremaa oli mitu aastat MM-etapita, kuna rikkamad riigid soovisid samuti sarjas osaleda. Ja nii nagu paljudel aladel, järgneb sport rahale.

Johnstoni sõnul on Uus-Meremaal maailma parimad ralliteed ning lisaks kruusatrassidel kihutamisele on plaanis sõita ka staadionil. MM-sarjas on varemgi publikukatseid areenidel peetud.

MM-etapi korraldamiseks on vaja palju raha ning Johnston alustas kogumisega 2016. aastal Aucklandis korraldatud galaõhtuga, mis andis hoogu umbes 226 000 euro jagu. 45 000 sellest annetas ta Uus-Meremaa mootorispordiliidu talendiprogrammile.

Johnstoni hinnangul läheb MM-etapi korraldamine maksma umbes neli miljonit eurot. Kui palgalisi töötajaid on korralduskomitees vaid kümme, siis vabatahtlikke suisa 1800 ringis.

Olgu võrdluseks toodud, et mullu sõidetud WRC ametliku promotsiooniralli Rally Estonia eelarve oli 2,3 miljonit eurot ning tänavu soovitakse seda tõsta 2,5 miljonini.

Uus-Meremaa etapp sõidetakse tänavu 3.–6. septembrini hooaja üheksanda võistlusena. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles