Venemaa kergejõustik on katastroofi lävel: sportlasi ei lubata võistlema isegi enam neutraalses staatuses (7)

Toimetas Ville Arike
Copy
Venemaa kergejõustikujuhid ajavad lati samamoodi maha nagu sportlaste õiguste eest võitlev kõrgushüppaja Maria Lasitskene sel pildil.
Venemaa kergejõustikujuhid ajavad lati samamoodi maha nagu sportlaste õiguste eest võitlev kõrgushüppaja Maria Lasitskene sel pildil. Foto: Natalia Fedosenko/TASS/Scanpix

Kolmekordne kõrgushüppe maailmameister Maria Lasitskene teatas kolmapäeval ahastades, et ta eemaldati viimasel hetkel Cottbusis toimunud kergejõustikuvõistluse nimekirjast.

«Olen väga pettunud, et ei saa sel aastal Cottbusis võistelda. Ma ei saa senini aru, miks mul pole õigust osaleda rahvusvahelistel võistlustel. Mind kurvastab, et kaotasin selle õiguse kellegi teise vea tõttu. 21. sajandil ei tohiks asjad niimoodi käia,» kirjutas Lasitskene oma Instagrami kontol.

Milles asi, mis venelastega jälle toimub? Nimelt nõuab organ Athletics Integrity Unit (AIU) ehk rahvusvahelise alaliidu distsiplinaarkomitee, Venemaa kergejõjustikuliidule nn Danil Lõssenko asja tõttu kõige rangemat karistust ehk sisuliselt venelaste rahvusvahelisest kergejõustikuelust täielikku eemaldamist.

Millega kõrgushüppes isiklikku rekordit 2.40 eviv ning 2018. aasta sise-MMil kulla võitnud Lõssenko hakkama sai? Ta ei olnud tunamullu kolmel korral dopinguküttidele võistlusvälisteks testideks kättesaadav, teda süüdistatakse dokumentide võltsimises ja teda ähvardab eluaegne diskvalifitseerimine. Selle kõige käigus on Lõssenkoga tehtud koostöö tõttu juba karistatud tema treenerit ja viit inimest Venemaa alaliidust eesotsas president Dmitri Šljahtiniga.

Ülejäänud Venemaa kergejõustiklaste probleem seisnebki nüüd selles, et AIU süüdistab sealset alaliitu ning rahvusvaheline alaliit (IAAFist sai eelmise aasta oktoobris World Athletics ehk WA) võtab distsiplinaarkomitee nõuandeid tõsiselt. AIU raport soovitab WA nõukogul järgmisel koosolekul Venemaa kergejõustikuliit täielikult oma ridadest välja heita – praegu on venelased liikmestaatusest ajutiselt ilma jäetud.

AIU viitab järgmistele asjaoludele. Venemaa kergejõusikuliit palus Lõssenko asjas vastuste andmiseks kolmel korral ajapikendust. Täielik dokumentide pakett saadeti WAsse alles 16. jaanuaril, samas olid süüdistused ametlikult esitatud 21. novembril 2019. Venemaa alaliit ei suutnud kaheksa nädala jooksul leida süüdistustele arusaadavaid vastuseid, eitas asjaga seotute süüd, süüdistas kolmandaid osapooli ning väljendas protsessi käigu üle rahulolematust. AIU järeldas, et Venemaa alaliidu juhtkonna vahetumisega pole midagi muutunud.

Ja nüüd kõige tähtsam. Eelneva tulemusena tehakse ettepanek külmutada Venemaa kergejõusiklaste neutraalse sportlase staatuse avalduste läbivaatamine ajani, kuni pole lõplikult otsustatud, millised sanktsioonid Venemaa alaliidu vastu kehtestada. Sisuliselt tähendab see, et vahepealse aja jooksul ei saaks venelased väljaspool oma kodumaad võistelda.

Kui Venemaa alaliit tõepoolest heidetakse WAst täielikult välja, tähendab see ajalehe Sport-Ekspress hinnangul katastroofi. Ükski proff ega asjaarmastaja ei saa ametlikel võistlustel osaleda, kui tema maa alaliit ei ole rahvusvahelise ühenduse ehk WA liige. Erandeid võidakse teha vaid põgenikele ning siingi käib jutt peamiselt olümpiamängudest.

Venemaa kergejõustiklastele jääks põhimõtteliselt vaid teoreetiline võimalus siirduda mõne muu riigi lipu alla. Venemaa kodakondsed võivad unustada olümpiamängud, välis- ja sise-MMid, õhtumiitingud ning isegi suured rahvamaratonid. Riigi alaliidu koha WAs taastamise protsess kestab aga kuid – ning selle algatamiseks peab Venemaal toimuv esmalt WA juhte rahuldama hakkama.

Sport-Ekspressi arvates pole WA olümpia-aastal nõnda mastaapsetest sanktsioonidest huvitatud ning seetõttu seati Venemaale esmalt ultimaatum. Kui venelased jätkavad süü eitamist – seda AIU teate peale esimese asjana meedias ka tehti –, viiakse Venemaa alaliidu teema rahvusvahelisse spordiarbitraaži (CAS), ning kui too toetab WA süüdistusi, alustatakse venelaste oma ridadest väljaarvamise protsessiga. Kui aga Venemaa pool tunnistab Lõssenko asjus dokumentidega manipuleerimist ja alaliidu eelmise juhtkonna süüd, alustatakse veebruaris taas sportlastele neutraalse staatuse andmise protsessiga ning Venemaa alaliit jääb endiselt WAst ajutiselt eemaldatuks. Täielikku väljaheitmist arutama ei hakata.

Venemaa kergejõustikuliidu presidendi valimisteni jääb peaaegu kuu ning Sport-Ekspress kirjutab, et nii kaua lihtsalt pole aega oodata. Tegutseda tuleb kohe ning alaliidu etteotsa saada rahvusvaheliselt aktsepteeritavad inimesed. Sama meelt on ka Venemaa tippkergejõustiklased, keda halvemal juhul ähvardab Tokyo olümpialt eemalejäämine.

Lasitskene ütles portaalile RIA Novosti, et praegune Venemaa kergejõustikuliidu juhtkond tuleks jätta ilma igasugustest kontaktidest WAga, sest neile inimestele ei saa liikmelisuse taastamist usaldada. «Olen nördinud, et [endine] spordiminister Pavel Kolobkov ja Venemaa olümpiakomitee juht Stanislav Pozdnjakov ignoreerivad kõiki kergejõustiklaste pöördumisi seoses Dmitri Šljahtini meeskonna jätkuva juhirolliga Venemaa alaliidus. Avalikele kirjadele pole vastatud. AIU otsuse eest vastutab alaliidu juhtkond, kes tuleks tööst vabastada,» põrutas Lasitskene.

Samas võtmes kõneles teivashüppestaar Anželika Sidorova oma Instagrami kontol: «Kui kaua me veel vaikime? Vaadake, mida nad teevad ja kuidas rikuvad meie karjääre. Süü tunnistamise asemel nad eitavad kõike, eitavad jõhkralt ja pretensioonidega ning viivad asja selleni, et me jääme olümpiata, jääme lähiaastatel üldse võistlemisvõimaluseta. Venemaa kergejõustikuliit, teie sammudest sõltub liiga palju, sõltub terve Venemaa kergejõustiku saatus! Need pole tühjad sõnad, see on reaalsus.

Te ei saa öelda, et seisate sportlaste huvide eest. Praegu seisate ainult enda huvide eest, kannatavad aga tuhanded sportlased, treenerid ja fännid. See on lubamatu. Toetan täielikult Maria Lasitskene öeldut, et kergejõustikuliidu praegusele juhtkonnale ei saa usaldada asjaajamist WAga.»

Venemaa tippkergejõustiklased juhivad tähelepanu sellelegi, et kommertsvõistlustest eemalejäämisega kaotavad nad tublisti rahaliselt.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles