Kolmel korral kaotusseisust välja tulnud Eesti päästis viimastel sekunditel viigi ja jätkab võitlust MM-pileti eest

Postimees Sport
Copy
Eesti saalihokikoondis (valges) andis Taanile vinge lahingu.
Eesti saalihokikoondis (valges) andis Taanile vinge lahingu. Foto: Nikolaj Richelsen/IFF

Taanis Frederikshavni peetaval saalihoki MM-valikturniiril leppis Eesti meeste koondis kõva lahingu järel võõrustajatega 6:6 viiki.

Kiirelt ohjad haaranud kodumeeskond pääses juba 10. minutiks 2:0 juhtima, kuid avakolmandiku lõpuks jõudsid eestlased viigini.

Matš jätkus taanlaste dikteerimisel, nad pääsesid ette 4:2 ja 5:3, kuid meie mehed võitlesid taas välja 5:5 viigi. Kuuenda värava viskasid koduperemehed vähem kui seitse minutit enne lõpuvilet – tundus, et nüüd on kõik.

Eestlased uskusid aga lõpuni ning see kandis vilja. Viigivärava viskas Artur Okruzko kõigest kuus sekundit enne lõpuvilet! Meie meeskonna parimaks valiti ühe tabamuse ja resultatiivse söödu kirja saanud Tanel Kasenurm.

Eile alistas Eesti Suurbritannia 17:1, Taani 12:4 Islandi. Soomes toimuvale finaalturniirile teenib otsepääsme ainult kvarteti parim. Homme kohtuvad meie mehed Islandiga, võõrustajad brittidega. 

Kuna Eesti ja Taani lõpetavad tõenäoliselt samadel punktidel ja omavaheline matš jäi viiki, saab eelise parema üldise väravatevahega sats. MM-pilet on võimalik teenida ka teiseks jäänud võistkonnal, selleks tuleks pühapäeval alistada A-grupi teine, kelleks on ilmselt Poola. 

Foto: Kuvatõmmis

Enne turniiri:

Meeste saalihokikoondise peatreener Risto Lalli kommentaar enne valikturniiri: «Alagrupivastastest on lähiajaloost tuttav vaid Taani, kellele [kaks aastat tagasi] Praha MMil veerandfinaali pääseja otsustavas kohtumises napilt [2:3] alla jäime. Neil on maailma üks parimaid väravavahte ning üks mängija ka Rootsi superliigast. Kuna eelmises omavahelises kohtumises olime meie domineeriv pool, mida näitavad ka väravavahi tõrjed (Taanil 40, Eestil 12), siis on oodata põnevat ja tulemust raskesti ettearvatavat kohtumist. Üritame selleks kohtumiseks parimal võimalikul viisil valmis olla.

Suurbritanniaga on Eesti koondis kohtunud küll kahel korral, kuid need mängud jäävad aastatesse 2000 ja 2006. Mõlemal korral võttis Eesti kindlad võidud, vastavalt 6:1 ja 11:3. Tasemelt peaks nad olema võrdsed viimasest kvalifikatsioonist tuttava Belgiaga. Maailmareitingus asub Suurbritannia 28. kohal. Tasemevahe seega ilmselt meie kasuks, kuid lahtiste hõlmadega seda mängu kindlasti mängima minna ei saa.

Islandi saalihokist meil väga palju infot ei ole, maailma reitingus on nad 29. kohal ja tasemelt ilmselt samas klassis Suurbritanniaga.

Läheme mängima mäng korraga ning ideaalne oleks alagrupis MM-i koht ära kindlustada. Kõik võimalused on meil selleks olemas, et esikoht välja võidelda. Edasipääsu eest saavad mängida omavahelise kohtumise ka kummaski alagrupis teise koha saanud meeskonnad.

Kohamängudes ootab meid seega ilmselt ees kas Rootsi või Poola meeskond. Rootsi vastu on väga raske saada, samas Poolaga on olnud alati punkt-punkti mängud ja kergemat oleks naiivne loota.»

Kuidas on koosseis muutunud võrreldes eelmise tsükliga, kui meeskond pääses 2018 Tallinnas toimunud valikturniirilt edasi Prahas peetud finaalturniirile, kus saadi 10. koht?

«Meeskonnas on kuus mängijat, kes eelmisel MM-il ei osalenud, nendest viis on koondises esmakordselt. Viis uut on Eesti kodusest liigast ning üks Rootsi Allsvenskan’ist (tugevuselt teine liiga). Koondisest lahkunud mängijad on kas teinud saalihokiga lõpparve või panustavad hetkel rohkem muudesse eluvaldkondadesse nagu kool, töö ja perekond.»

Taani sõitvas koosseisus on omamoodi huvitav, et koos mängivad vennad Savid (3 meest) ja Ungad (2 meest). Kas uuenenud koosseisus on piisavalt Eestis saalihokihariduse saanud noorema põlvkonna mängijaid?

«See on jah huvitav olukord, et vendasid on koondises rohkem kui üks paar, kindlasti annab see omajagu vürtsi meeskonda. Kahekümnest mängijast kolmteist on saanud saalihoki hariduse Eestist ja mängivad hetkel kõik ka siinses liigas, Ma arvan, et see on meie ala juures täiesti normaalne ja arvestatav number.»

Meeskonnas on endiselt ka väga pühendunult panustanud kuus Eesti passi omavat Rootsi mängijat, kelle vanavanemad on pärit meie kodumaalt. Lisandunud on üks uus mängumees, kes sai värskelt kätte Eesti passi. Kuidas kommenteerite?

«Meil on üks mängija, kes on saanud saalihoki hariduse Soomes ja mängib hetkel Šveitsis ning kuus mängijat Rootsi tugevuselt teisest ning kolmandast liigast. Kõikidel inimestel, kellel on kodakondsus, on võimalik oma riiki esindada ja siin ma takistusi ei näe. Kuigi see, et mängija mängib Rootsi või Soome sarjades ning on saanud saalihoki hariduse välismaal, koondise kohta ei kindlusta. Näiteks jäi seekord meeskonna uks suletuks neljale Soomes või Rootsis pallivale mängijale.»

Kas meeskond on saanud enne valikturniiri piisava ettevalmistuse, et üksmeeles edasipääsu eest võidelda?

«Arvan, et ettevalmistus on hea ja meile on võimaldatud kõik, mida oleme soovinud. Eks alati saab paremini, kuid kuna tegemist on amatöörspordialaga ja meie mängijad elavad ning töötavad erinevates riikides, on pikemaajalisi ja tihedamaid koondise kogunemisi raske organiseerida. Seda arvestades on kuus kontrollkohtumist 2019. aasta sügishooajal suhteliselt hea tulemus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles