Djokovic pidi kaheksanda Austraalia lahtiste võidutrofee eest palehigis vaeva nägema

Karl-Joosep Küngas
Copy
Novak Djokovic
Novak Djokovic Foto: ISSEI KATO/REUTERS

Täna lõppesid Austraalia lahtised meistrivõistlused ning turniiri oodatuimas lahingus ehk meeste finaalis kohtusid tiitlikaitsja Novak Djokovic ning suurüllataja Dominic Thiem. Haaravas lahingus suutis serblane Thiemi 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4 seljatada ning nõnda juba kaheksandat korda Austraalia lahtistel triumfeerida.

Kohtumine Rod Laver Arenal algas Serbia tennisetähe Djokovici domineerimisel. Võimsa servi ja suurepärase kaitsemänguga haaras ta 3:0 eduseisu. Thiem oli küll veidi rivist välja löödud, kuid 26-aastane austerlane toibus olukorrast kiiresti. 

Juba 2:4 seisul suutis ta Djokovici pallingu omakorda murda ja viigistas mänguseisu koheselt ka 4:4 peale. Viimane sõna jäi avasetis ikkagi Austraalia lahtiste seitsmekordsele võitjale, kes 6:4 setivõidu haaras. 

Teine sett oli justkui esimese peegeldus, kuid teistpidises suunas. 1:1 seisult murdis esimesena vastase servi Thiem, kuid tabloo näitas peagi 4:4, kui Djokovic oma vastuse oli andnud. Ühtäkki juhtus midagi täiesti ootamatut. Serblane pahandas peakohtuniku peale, kes tema arvates ebakorrektseid otsuseid tegi. Maailma edetabelis teisel kohal paiknev Djokovic kaotas kohe järgmised kaks geimi ja nõnda ka teise seti 4:6. 

Edasi jätkus Thiemi edu, sest juba järgneva 10 minutiga näitas tabloo kolmandas setis austerlase 3:0 edu ja seda kahe servimurde juures. Djokovic talle ohtlikuks ei saanud ja tänu 6:2 setivõidule lahutas teda ihaldatud trofeest üks ainus sett. 

Novak Djokovic pärast kaotatud kolmandat setti.
Novak Djokovic pärast kaotatud kolmandat setti. Foto: GREG WOOD/AFP

Serblane pidi mingi muudatuse tegema, sest sedasi jätkates oli ainult aja küsimus, millal Austria tenniseäss karika pea kohale tõstab. Nõnda paluski serblane WC-pausi, mis ka rahuldati ning mees tuli platsile tagasi hoopis uue hingamisega. 

Väike rütmimuutus tõi ka edu. Olgugi, et esimese murdevõimaluse hankis endale maailma viies number Thiem, siis oma võimaluse kasutas ikkagi ära Djokovic. Nõnda viis ta 6:3 setivõiduga mängu otsustavasse setti. 

Seni oli mängitud juba mängu 3 tundi ja 15 minutit, kuid kohtumise lõpp ei pasitnud veel kuskil. Mõlemad mehed olid selgelt väsinud ja mängukvaliteet kannatas seetõttu palju. 

Esimese murdevõimaluse sai viimases setis 1:1 seisult 32-aastane seblane, kes selle ka koheselt osavalt realiseeris. Võis oodata, et nüüd on austerlase mast viimaks maas ja Djokovic purjetab rahulikult laeva võidusadamasse, kuid nii ei läinud. Kohe järgnevas geimis oli hädas juba serblane ise, kuid tema närv pidas vastu ja hoidis läbi raskuste oma pallingu.

Kogemused said taaskord võitu ehk Thiem ei saanud enam kordagi Djokovicile ohtlikuks. Austerlane püüdis küll kõigest väest, kuid Djokovic oli edaspidi niivõrd enesekindel, et mitte miski ei peatanud teda tiitlivõiduni minemast. Pärast täpselt nelja tundi kaasahaaravat lahingut oli Djokovici võidunumbrid 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4.

Tegemist oli Djokovici karjääris juba kaheksanda Austraalia lahtiste tiitliga. Kokku on serblane nüüd võitnud 17 slämmiturniiri, millega jääb alla ainult Roger Federerile (20) ja Rafael Nadalile (19). Dominic Thiem mängis täna karjääri kolmandas slämmiturniiri finaalis, kuid on endiselt võiduta. Varasemad kaotused tulid Prantsusmaa lahtistel, kus ta pole suutnud alistada Rafael Nadali. 

Tuleval nädalal tõuseb Djokovic tagasi maailma esireketiks, kui möödub seni liidrikohta hoidnud Nadalist. Thiem teeb samuti hea hüppe edetabelis ja tõuseb esmakordselt karjääris neljandale kohale, tema ette jääb veel ka vanameister Roger Federer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles