Miks jäi Sten Sokk korvpallikoondisest välja?

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy

Eesti korvpallikoondis alustab kahe nädala pärast 2021. aasta EM-valiksarja, täna kahanes varasem 24-meheline kandidaatide ring 16 peale. Kuigi enamik tegijad on nimekirjas olemas, siis päris ideaalne pilt pole.

Juba varasemalt oli teada, et USA üliõpilasliigast pole võimalik kätte saada Maik-Kalev Kotsarit. Lisaks kustus õhkõrn lootus, et Kristjan Kangur koondisega taasliituks, ta aidanuks vaid hädaolukorra puhul. Üllatusena tuli aga BC Kalev/Cramos ilusat hooaega tegeva Sten Soku puudumine.

«Rääkisin temaga palju, kohtusime kahel korral. Sten andis juba paar nädalat tagasi mõista, et tema tervis pole parimas korras. Ta ütles, et kui olukord ei parane, siis peab ta koondisemängudest loobuma,» selgitas Eesti koondise peatreener Jukka Toijala.

«Rääkisime eelmisel nädalal enne Peterburi Zeniti mängu uuesti. Ta ütles, et pole sellises konditsioonis võimeline sel korral meid aitama. Sellest on kahju, aga peame keskenduma neile, kes tiimi kuuluvad. Tagaliin on üsna sama, mis [võidumängus] Serbia vastu.»

Toijala tunnistab, et kogenud mängija kulunuks ära, ent põdema pole mõtet jääda. Mängujuhi kohal on võimelised tegutsema Kristian Kullamäe, Rait-Riivo Laane, Rain Veideman ja potentsiaalne debütant, 19-aastane Kerr Kriisa.

«Oleme Kerri tegemisi teraselt jälginud. Meil pole ettevalmistuseks palju aega, jõuame enne esimest mängu teha vaid neli-viis treeningut. Ma ei julge lubada, aga ta võib kuuluda 14 mängija sekka, kes saavad end tõestada. Minu jaoks pole vanus tähtis. Loeb see, mida platsil näen. Mäletan, kuidas 18-aastane Petteri Koponen koondisesse tuli ja vastutust võttis,» rääkis Toijala Kriisa olukorrast.

Veideman on varasemalt öelnud, et ta eelistaks tegutseda pigem viskava tagamängija kohal, kuid teda saaks kasutada ka «ühe» positsioonil. «Mõnikord võib meil vaja minna kaht tagameest, kes suudavad palli korralikult käsitleda. Tänapäeval hakkab traditsioonilise playmakeri roll kaduma. Rain sobib suurepäraselt n-ö kombo-tagameheks,» arutles peatreener.

Kandidaatide ringi kuulub ka Kriisa eakaaslane Henri Drell, kel koondisekogemus juba olemas. Ääremängija hooaeg on kulgenud küll väga ebastabiilselt, kuid Toijala tahab talle võimaluse anda.

«Oleme Henriga pidevalt kontaktis. Rõõmustan, et ta viimases kohtumises 18 minutit mängida sai, see andis kindlasti enesekindlust. Kui ta poleks üldse platsile pääsenud, siis ei oleks me saanud temaga ka koondises arvestada. Ta tuleb Eestisse treenima teistest varem, sest Itaalias algab paus. Võin kindlalt öelda, et Henri on 100% motiveeritud ja väga näljane,» tõdes ta.

Nagu Eesti korvpallile tavaks, ei leidu meil korvi all suurt jurakat, kuid kõik on võimelised eemalt tabama. Vastavalt mängijatüüpidele kavatseb Toijala ka mänguplaani ehitada.

«Peame mängu kiireks ajama ja ruumi tekitama. Meil pole eriti mängijaid, kes võtaks selg ees ette. Kõik suudavad kolmeseid visata, see võiks olla meie trump. Ma ei karda kaugviskeid: kui sooritame 30 kolmepunktiviset ja 20 kahest ning see töötab, siis pole muret,» teatas soomlasest juhendaja. «Kaitses peame olema agressiivsed, meil pole ühtegi meest, kes pallid rõnga eest minema lööks.»

Eesti kohtub 20. veebruaril võõrsil Põhja-Makedooniaga ning kolm päeva hiljem võõrustatakse Itaaliat. Lõplik 14-meheline koosseis nendeks matšideks selgub mängunädala esmaspäevaks.

Koondise esialgne koosseis: 

Kristian Kullamäe, Kerr Kriisa, Rait-Riivo Laane, Rain Veideman, Martin Dorbek, Martin Paasoja, Janari Jõesaar, Henri Drell, Tanel Kurbas, Sander Raieste, Saimon Sutt, Siim-Sander Vene, Kristjan Kitsing, Kaspar Treier, Kregor Hermet ja Rauno Nurger. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles