Nikolai «Kuvalda» Valujev lõpetas profipoksijakarjääri

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Valujev (paremal) poksimas David Hayega oma profikarjääri viimases matšis.
Nikolai Valujev (paremal) poksimas David Hayega oma profikarjääri viimases matšis. Foto: Reuters/ScanPix


Venemaa riigiduumasse valitud endine poksi raskekaalu maailmameister Nikolai Valujev otsustas uute väljakutsete nimel sportlaskarjääri lõpetada.



Kui Valujev poliitikasse astus, ütles ta, et riigiduumasse valituks saanuna tõmbab ta spordimehe elule joone alla. Valujev teeniski rahva usalduse ja 21. detsembril lõi 2 meetrit ja 11 sentimeetrit pikk venelane juba esimesel istungil laineid, kuid fännid lootsid siiski, et omanäoline poksija nii kergelt spordist ei loobu. Isegi WBC sarja maailmameister Vitali Klitško, kes samuti on poliitikas, kuid Ukrainas, avaldas lõppenud aasta viimastel päevadel lootust, et võib-olla õnnestub tal Valujev ringi meelitada. Eile teatas hiiglasekasvu mees aga, et tippspordil on kriips peal.

«Ajaks, mil kuulun parlamenti, võin poksimise unustada. Võimatu on kombineerida nii vastutusrikast tööd kõvade treeningutega,» kommenteeris 38-aastane Valujev RIA-Novostile.

Tugeva löögi eest hüüdnime Kuvalda teeninud Valujev tõusis WBA poksisarja raskekaalu tšempioniks 2005. aastal, kui alistas punktidega tollase maailmameistri John Ruizi. Sel hetkel oli ta profikarjääri jooksul pidanud 44 matši ja võitnud neist kõik. Valujev jõudis WBA tiitlit kaitsta kolm matši, kuni usbekk Ruslan Tšagajev ta 2007. aasta 14. aprillil alistas. WBA tiitli sai ta uuesti tagasi 2008. aasta 30. augustil – vigastatud Tšagajev ei saanud poksida ja nii võistles Valujev vaba WBA tiitli pärast hoopis Ruiziga.

Teise valitsusaja tiitli esimene kaitsmine oli Valujevil 46-aastase neljakordse raskekaalu maailmameistri Evander Holyfieldi vastu 20. detsembril 2008. aastal. Selle matši võitis Valujev vastuolulise otsusega, kuna mõningad pealtvaatajad arvasid, et Holyfield võitis enamiku raunde. Teisel tiitlikaitsmisel 7. novembril 2009 kaotas Valujev tiitli David Hayele Nürn­bergis punktidega.

Valujevi eraelu oli väga vastuoluline. Nüüdseks kahe lapse isana võlus ta oma naise Galja ära omaloodud luulega. Valujev on osalenud mitmes filmis ja lumeinimese otsingutel Siberis ning andnud välja raamatu «Minu 12 raundi».

2006. aasta jaanuaris süüdistati Valujevit Venemaal Peterburis Spartak Ice Palace’i turvatöötaja ründamises. Kriminaaluurimist kohalik politsei ei algatanud, kuid Valujevi tausta arvestades pole välistatud, et mees enesekontrolli kaotas. 1990ndatel osales Valujev kurjategijate jõudemonstratsioonidel, kus tema põhiülesandeks oli anda oma hirmuäratava välimusega kurikaelte ohvritele mõista, et vastupanu on mõttetu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles