Urmas Sõõrumaa: aasta sportlase valimise peaks muutma ainult rahvahääletuseks (1)

Henry Lääne
Copy
Urmas Sõõrumaa.
Urmas Sõõrumaa. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti Olümpiakomitee (EOK) president Urmas Sõõrumaa leiab, et aasta sportlase valimisel peaks lugema vaid rahvahääletus. Seni on lõpptulemus saadud alaliitude, spordiajakirjanike ja rahva hääletuse toel.

Sõõrumaa hinnangul läheb sport korda vaid siis, kui see läheb korda rahvale. Spordiaasta tähtede valimise annaks Sõõrumaa puhtalt spordisõprade kätesse. «See ongi järgmise poolaasta vaidlusteema, kuidas teha hääletuse kriteeriumid selliseks, et rahva arvamus loeb. Muud organisatsioonid saavad oma valimised teha ja hiljem eraldi lindi sportlasele kaela anda. Kristjan võiks ikkagi tulla rahvahääletuselt,» ütles Sõõrumaa Betsafe'i videopodcast'is.

Eelmise aasta suurima spordivaldkonna pommuudisel ehk Seefeldi dopinguskandaalil ei tahtnud EOK juht pikemalt peatuda. «See on sulanud lumi, millest ei pea enam rääkima. Sellega tegelevad teised asutused ja oma sõna on kõik öelnud. Minu jaoks on päevakorral uued teemad – sporti tuleb edasi juhtida, mitte minevikku kinni jääda. See on hea õppematerjal. Tahate öelda, et dopingu eestkõnelejad on puhtad poisid?»

Spordi rahastusest rääkides sõnas ta, et riigi toetus on nelja aastaga suurenenud kaks korda. Seda pole tema sõnul juhtunud ühegi valitsuse ega perioodi ajal. Osa sellest tulemusest peab ta enda saavutuseks, osa on Sõõrumaa hinnangul ka varasemate presidentide töö. «Tundub, et minu tegemistel on õnnemaik juures. Vaadake, kui hästi on meie noored esinenud, kui ma käin neid ise teele saatmas. Siis tulevad alati medalid,» ütles ta.

Sõõrumaa sõnul liigub Eestis spordi ümber ligikaudu 100 miljonit eurot aastas, millest 70 protsenti tuleb avalikust sektorist. Sporti on kaasatud 40 protsenti lastest, aga kui neid oleks poole rohkem, oleks ka enam andekaid atleete ja tõuseks meie tulevaste sportlaste kvaliteet.

15. aprillil toimuvad EOK presidendivalimised, kus kandideerib ka esimest ametiaega lõpetav Sõõrumaa. Tema hinnangul peaks üks president EOKd juhtima vähemalt kaheksa aastat ning sellise ettepaneku plaanib ta ka põhikirja muudatuseks teha. «Spordiorganisatsioon on nagu sport isegi, sinna külvatud seemnest hakkab vili kasvama kord kümne aasta jooksul,» selgitas Sõõrumaa.

Eelmiste EOK presidendivalimiste eel nägi Sõõrumaa enda võitu unes, praegu ta seda sellist und veel näinud pole. Enda konkurente Jaanus Kriiski ja Tõnu Tõnistet peab ta väga tõsiseks. «Minu käed on selles vallas lihtsalt natuke pikemad kui teistel kandidaatidel. Pääsen rohkem jutule. Olen võimeline suhtlema kõikide ministrite ja erasektori tipptegijatega,» kirjeldab Sõõrumaa enda eeliseid.

Neljale ametis oldud aastale tagasi vaadates sõnas mees, et ühiskondliku organisatsiooni juhtimisel on võimalik mõjutada ainult ühiskonna keskmist arusaama. Tema hoole all on täitevkomitee saanud varasemast aktiivsemaks, samuti on moodustatud rida komisjone, mis tegelevad laiemate spordiringkonda seotud küsimustega. Peamiste punktidena on EOKs välja koorunud Team Estonia, koolispordi ja liikumisharrastuse teemad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles