Venemaa jääb ilma järjekordsest olümpiakullast

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Venemaa võidukas teatenelik: Aleksei Volkov (vasakult), Jevgeni Ustjugov, Dmitri Malõško ja Anton Šipulin.
Venemaa võidukas teatenelik: Aleksei Volkov (vasakult), Jevgeni Ustjugov, Dmitri Malõško ja Anton Šipulin. Foto: Reuters/ScanPix

Venemaa peab tagastama 2014. aasta Sotši olümpial võidetud meeste laskesuusatamise teatesõidu kuldmedali, kuna võiduka meeskonna teist vahetust sõitnud Jevgeni Ustjugov patustas dopinguga. 

Rahvusvaheline laskesuusaliit (IBU) on tühistanud kõik Ustjugovi tulemused hooajal 2013/2014. Kuna sellesse perioodi jääb ka Sotši taliolümpia, peab Venemaa koondis loovutama teatesõidu olümpiakulla. See tähendab, et autasust jäävad ilma ka Aleksei Volkov, Dmitri Malõško ja Anton Šipulin. 

Venemaa diskvalifitseerimise järel tõuseb kuldmedalile Saksamaa koondis koosseisus Erik Lesser, Daniel Böhm, Arnd Peiffer ja Simon Schempp. Hõbeda saavad kaela austerlased ning pronksile tõuseb Norra koondis, kelle koosseisus sõitis Venemaal ka legendaarne Ole Einar Bjørndalen.

Eesti meeskond (Daniil Steptšenko, Kalev Ermits, Kauri Kõiv ja Roland Lessing) tõuseb venelaste diskvalifitseerimise tagajärjel 16. kohale.

Portaal Inside the Games kirjutab, et Ustjugovi tulemused tühistati, kuna tema bioloogilisest passist avastati suur anomaalia ehk kõrvalekalle normist, mis viitab IBU teatel dopingutarvitamisele. 

Ustjugov, kelle auhinnakapist võib leida ka Vancouveri olümpia ühisstardist sõidu kuldmedali, on lubanud otsuse edasi kaevata. 

Lisaks temale tühistati samal põhjusel ka 2010. aasta olümpiavõitjale Svetlana Sleptsova 2013/2014 hooaja tulemused. Sotšis venelanna poodiumile ei tõusnud. 

Kui esialgu noppis Venemaa kodustelt mängudelt 33 medalit, millest 13 olid kullad, siis nüüdseks on neilt tagantjärele on ära võetud kolm kulda ja kaks hõbedat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles