PM Skopjes Suitsetamine, skeemitamine ja pätipoisid – Balkani kultuur õitseb endiselt (1)

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Boris Trajkovski spordihall Skopjes.
Boris Trajkovski spordihall Skopjes. Foto: Virgo Agan/Korvpalliliit

Balkanimaadesse tulles peab arvestama kohaliku kultuuriga, kus eestlase teadaolevad normid ei kehti või painutatakse neid endale sobivaks. Erand pole ka Põhja-Makedoonia pealinn Skopje.

Boris Trajkovski nime kandev areen, kus Eesti korvpallikoondis kohaliku meeskonna vastu 2021. aasta EM-valiksarja avab, ei asu linnasüdamest kaugel. Areen on küll pealtnäha uhke, kuid seda ümbritsev «haljastus» koosneb suures osas prügist. Muide, kolleeg külastas seda paika kolm aastat tagasi: sama trööstitu pilt avanes ka toona.

2008. aastal avatud areen on hiiglama suur, kuid kvaliteedile suurt rõhku ei pandud. Tosina aastaga on lagunema hakanud nii põrandad, seinad kui ka laed, koridorid meenutavad mõnd eelmise sajandi kooli. Vähemalt korvpalliplats on hästi säilinud ja korralik.

Harjumist vajavad ka kohalikud inimesed. Rahvusvahelise korvpalliliidu (FIBA) reeglitega on sätestatud, et mängueelse päeva õhtusel treeningul on viimased 15 minutit huvilistele avatud. Eesti ajakirjanikele tehti aga külma: saali lubati meid siis, kui kogu võistkond oli juba riietusruumis. Õnneks saime Põhja-Makedoonia peatreenerilt Aleksandar Todorovilt siiski pooljuhuslikult nööbist kinni.

Ja muidugi vanad hea nipid! Eesti koondise hommikuse kinnise trenni ajal vilkus saali nurgast kaamera tuli, õhtusel harjutuskorral oli just siis tarvis teha järgmise päeva ülekande proovi. Meie koondisel olid aga mõned petteliikumised varuks, et «spioone» eksitada.

Kui siia juurde lisada Boris Trajkovski areeni suitsuhaisust pakatavad riietusruumid ning pidevalt sigarit kimuvad töötajad, on tegemist paraja elamusega. Muide, tänaval tuleb olla ettevaatlik, sest linna peal jalutades kipuvad väikesed pätipoisid taskute kallale. Õnneks meie koondislastest keegi maisest varast ilma ei jäänud.

See kõik on aga taustamüra, sest tõsiasjad toimuvad korvpalliväljakul. Põhja-Makedoonia ja Eesti vaheline matš algab kell 21.15, Postimees kajastab kohtumist otseblogis.

Eesti koondise koosseis tänaseks matšiks: 

Kristian Kullamäe, Kerr Kriisa, Rait-Riivo Laane, Rain Veideman, Martin Dorbek, Janari Jõesaar, Henri Drell, Sander Raieste, Siim-Sander Vene, Kristjan Kitsing, Kregor Hermet ja Rauno Nurger.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles